Veïns de Barcelona denuncien que part dels refugis climàtics de la ciutat estan tancats durant l’onada de calor

Dels 227 espais a disposició de la ciutadania, alguns dies d’agost només n’hi ha 100 oberts


Part dels refugis climàtics de Barcelona, com ara casals, biblioteques o centres cívics, estan tancats en plena onada de calor. Dels 227 espais a disposició de la ciutadania, alguns dies d’agost només n’hi ha 100 oberts. Pel que fa a les biblioteques, només 12 de les 39 que hi ha a la ciutat estan obertes durant tot el mes. L’Ajuntament de Barcelona assegura que el 97% de la població té un refugi climàtic obert a deu minuts a peu de casa quan els 227 estan disponibles. Per contra, quan només n’hi ha un centenar d’oberts, el percentatge de població en aquestes condicions es redueix al 75%. 

És el cas de la biblioteca Sant Pau-Santa Creu, situada al Raval, que ha estat tancada la primera quinzena d’agost, un fet que ha comportat queixes dels usuaris. “Calen espais que garanteixin una certa dignitat tèrmica”, ha alertat en Jordi, veí del barri. La Biblioteca de Santa Pau-Santa Creu és un dels espais que ara com ara estan a disposició de la ciutadania del barri. Cada dia, el degoteig de gent entrant i sortint és constant, i dins pràcticament totes les cadires solen estar ocupades. De fet, Miquel Serra, personal de suport de la biblioteca, ha explicat que hi ha usuaris del barri que han demanat que el centre romangui obert durant “tot l’estiu”. “Aquí estem bé, tenen llibres i tenen un espai climàtic adequat”, ha afegit. La biblioteca ha estat tancada les dues primeres setmanes d’agost i cada dissabte des del 24 de juny, i no obrirà el cap de setmana fins al 23 de setembre.

L’alternativa necessària a habitatges no climatitzats

Els usuaris d’aquesta biblioteca del Raval assenyalen que aposten per passar els dies dins d’aquesta perquè és un espai amb un clima suportable, al contrari que els domicilis particulars. La Marta, veïna del Raval i usuària habitual de la biblioteca, admet que té aire condicionat a casa, però lamenta que no el posa perquè “les factures es disparen”. En aquest sentit, afirma que decideix anar a la biblioteca perquè “s’hi està molt millor que a casa”, explica. “Està sent un estiu dur”, afegeix.

Sobre el fet que hi hagi refugis climàtics, entre ells algunes biblioteques, que tanquen durant alguns dies d’agost o inclús tot el mes, la Marta assegura que no li sembla bé. En una línia semblant s’expressa Xavier Clop, veí de Sant Gervasi i usuari de la xarxa de biblioteques de Barcelona, que ha recordat que al Raval hi ha molta gent que viu i dorm al carrer, i un refugi climàtic “els hi donaria aixopluc”, defén.

Per la seva banda, el Jordi, qui també és usuari de la biblioteca, assenyala una de les problemàtiques del districte de Ciutat Vella: molta densitat de població i habitatges petits. “Hi ha pisos amb sis persones vivint en 40 metres quadrats”, denuncia. En aquest sentit, el veí destaca la importància de disposar d’un espai climatitzat a l’estiu i afirma que els refugis climàtics són “la solució” en un futur. “Els pisos de Ciutat Vella tenen un sistema d’aïllament terrible, i els anys van passant i la calor augmenta”, ha explicat.

Segons informació de Biblioteques de Barcelona, només dotze biblioteques estan obertes tot el mes d’agost i n’hi ha tres més que estan obertes des del 16 d’agost. La resta, però, estan tancades tot el mes. El mateix passa amb els centres cívics, ja que l’àmplia majoria estan tancats aquest mes.

Dels 227 refugis existents, 75 són equipaments de proximitat -com centres cívics, casals o altres-, 49 són parcs o jardins, 39 són biblioteques, 22 complexos esportius, 13 escoles i 8 escoles bressol. També hi ha un espai refugi del CUESB. A més, hi ha nou museus amb espais reservats per a refrigerar-se.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article