El Trueta integra un nou protocol per al seguiment de nadons prematurs amb risc de neurodesenvolupament

L’objectiu és agilitzar el seguiment dels nadons i millorar la coordinació entre salut, educació i benestar social


El servei de pediatria de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha integrat un nou protocol per al seguiment de nadons prematurs amb risc de neurodesenvolupament. Els avenços de la neonatologia en les darreres dècades han aconseguit disminuir significativament la mortalitat dels infants nascuts amb un pes menor de 1.500 grams o amb menys de 32 setmanes de gestació. Però aquests nadons continuen tenint més risc de patir trastorns en el desenvolupament o discapacitat. Es calcula que prop de 50 nadons prematurs neixen en aquest hospital cada any. Aquesta xifra, a més, se suma als recent nascuts que, tot i no ser prematurs, poden presentar riscos en aquest sentit.

El nou protocol té dues finalitats. D’una banda, fer-los un seguiment exhaustiu que ajudi a anticipar-se als problemes de salut que puguin patir i, en conseqüència, intervenir-hi de manera més precoç. De l’altra, millorar la coordinació i l’intercanvi d’informació entre els diferents professionals i institucions vinculats als àmbits de la salut, l’educació i el benestar social.

El protocol, que es va començar a desenvolupar l’any passat i ha començat a implementar-se en els últims mesos, estableix el pla d’actuació. El document precisa el procediment d’actuació en diferents etapes, que van des del naixement, l’alta hospitalària i la coordinació entre l’hospital, l’atenció primària i els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), així com d’altres agents més específics.

El seguiment comença amb la valoració en néixer del nivell de risc dels infants de partir diversos factors que van més enllà dels antecedents familiars i obstètrics. En aquesta valoració, s’hi afegeixen les diverses exploracions que s’hagin realitzat durant l’ingrés i els resultats de proves, com ara els cribratges auditius i visuals. Més enllà de paràmetres mèdics, també es té en compte el context emocional i social de la família. Posteriorment, es marca un calendari específic per seguir cada cas a partir de les avaluacions realitzades per professionals de la neonatologia i la neuropediatria, del treball social i de la psicologia.

El protocol per a prematurs amb un pes inferior a 1.500 grams amb risc en el seu neurodesenvolupament s’inclou dins del marc del Grup de Treball multidisciplinari encarregat de fer el seguiment continuat des del naixement i fins als 16 anys. El grup es va crear fa vint anys per atendre els nens i nenes amb trastorns en el desenvolupament o amb risc de patir-ne.

Un registre per a la detecció i tractament precoç

A partir de la implementació del nou protocol, s’ha engegat un registre que serveixi com a eina per a la recerca, tant en l’aplicació i el seguiment del protocol com en la detecció i el tractament precoç de les problemàtiques que poden desenvolupar aquests infants. Amb les dades obtingudes, es podrà avaluar amb més precisió com s’avança en la coordinació entre professionals, l’optimització dels recursos per millorar la detecció, l’assistència, i en la proximitat entre els professionals i les famílies dels infants.

Els darrers mesos s’han recuperat dades d’infants nascuts el 2018 i 2019 amb risc en el seu neurodesenvolupament amb l’objectiu de realitzar estudis neuropsicològics que en comparin els resultats amb els d’un grup de nens no prematurs. Aquesta tasca es combina amb l’organització de jornades formatives, la tercera de les quals està programada per al desembre i tractarà sobre els trastorns de l’espectre autista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article