El Govern acorda una col·laboració amb l’OMS per millorar la qualitat de l’atenció dels serveis de salut mental

Es vol promocionar els drets de les persones amb trastorns de salut mental i discapacitat psicosocial


El Govern ha aprovat aquest dimarts un acord de col·laboració entre la Generalitat, mitjançant el departament de Presidència, i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per a la implementació de la iniciativa Quality Rights a Catalunya.

El conveni, que s’emmarca dins del Pacte Nacional de Salut Mental, té com a objectiu millorar la qualitat de l’atenció dels serveis de salut mental i promocionar els drets de les persones amb condicions de salut mental i discapacitat psicosocial, cognitiva o intel·lectual. La vigència del conveni serà de quatre anys i la Generalitat aportarà 150.000 euros entre 2023 i 2024. El pagament s’efectuarà en dos terminis, 75.000 euros durant el segon trimestre de 2023, i la resta durant el primer trimestre de 2024.

Els principals eixos del programa són la sensibilització i subministrament d’informació a tota la població; la informació i formació per a persones amb experiència viscuda en condicions de salut mental o discapacitats; la informació i la formació per a professionals i personal clau en l’atenció i suport a les persones, i la promoció drets humans establint estàndards i avaluacions de tots els programes, serveis i centres.

Fruit d’aquest compromís, el departament de Presidència s’ha compromés a alinear els programes, serveis i centres de Catalunya amb les recomanacions dels documents i guies de la iniciativa Quality Rights. Així, s’implementarà una eina per facilitar-ne l’avaluació de programes, centres i serveis de Catalunya, així com per proposar els canvis necessaris en el marc legal i de contractació per possibilitar l’aplicació dels nous criteris.

Per al seguiment del desenvolupament d’aquest conveni es constituirà una Comissió integrada per dues persones designades per la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya i dues persones designades per l’OMS. Aquesta Comissió establirà de comú acord les normes relatives al seu funcionament i vetllarà pel desenvolupament correcte de la iniciativa i les necessitats que puguin sorgir-ne, així com d’avaluar l’acompliment dels objectius i el resultat de la col·laboració i de totes aquelles funcions que se’n deriven.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article