Diverses entitats demanen la legalització de les drogues per evitar les morts per sobredosi

Reclamen recursos i polítiques públiques per acabar amb el que consideren “morts injustes i evitables”


Durant tot el 2020, a l’Estat espanyol es van notificar 974 defuncions directament relacionades amb la sobredosi, segons l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions (OEDA).

La Xarxa de Persones que Usem drogues de Catalunya (CATNPUD) denuncia que aquestes morts són conseqüència de l’estigma i la manca de recursos persistent a la que es veuen abocades les persones que utilitzen drogues, a causa, afirmen, d’un sistema “que eludeix la seva responsabilitat”.

Per això, demanen unes polítiques que garanteixin l’accés a la salut del col·lectiu, unes condicions econòmiques i socials dignes, així com el respecte als seus drets fonamentals. Amb motiu del Dia Internacional de la Sensibilització vers la Sobredosi, que es celebra aquest 31 d’agost, les entitats que formen part de la xarxa, així com altres organitzacions, han convocat una concentració a les 18h a la Plaça Sant Jaume per denunciar l’estigmatització que pateix el col·lectiu. Durant la trobada, també retran homenatge a les víctimes que han perdut la vida per sobredosi.  

Lluita contra el prohibicionisme 

Les entitats remarquen al manifest que les morts per sobredosi són també causades per l’estigma, el rebuig social i la criminalització que pateixen les persones que usen drogues, relegades constantment a la clandestinitat i a la marginalitat. Defensen que evitar aquestes morts passa per aplicar la perspectiva de la reducció de danys i regularitzar les drogues.  

Per abordar aquesta situació, des de CATNPUD fan una sèrie de demandes específiques als governs i a la societat, tals com la consciència i solidaritat col·lectiva, la generalització dels programes de tractament amb heroïna perquè siguin accessibles a totes les persones que usen opiacis, la implementació d’iniciatives de salut pública conegudes com a Safe supply a Catalunya i a la resta de territoris i la legalització de les drogues il·legals. “Exigim la legalització de les substàncies declarades il·legals i la seva regulació sota un prisma de respecte dels drets humans, de protecció de la salut i de justícia social”, reclamen al manifest.  

Cinc persones a l’any moren per sobredosi a la presó  

Un altre punt en el qual les entitats posen el focus és el fet que el mercat de les drogues està controlat des del dret penal i no des del dret administratiu, des d’on les entitats creuen que s’hauria de regular i legalitzar.  

El fet que sigui així, expliquen, deriva en l’adulteració de les substàncies, el crim organitzat, la violència, la persecució i l’estigmatització de les persones usuàries. Com a conseqüència, les presons catalanes són un escenari on les morts per sobredosi representen l’11,4% del total de les morts —una mitjana de cinc per any, tot i que al 2022 se’n van registrar vuit. Així, des del 2011, s’han notificat 60 morts per sobredosi en l’àmbit penitenciari.  

Per contra, les anomenades ‘sales de consum supervisat’ han fet possible revertir 176 sobredosis només durant l’any 2021. Fora de les sales, els equips de reducció de danys de carrer n’han revertit 67. Aquestes sales, tal com indiquen des de CATNPUD, són “dispositius indispensables per salvar vides”. Malgrat això, recorden que “encara pateixen una sèrie d’obstacles i limitacions importants: horaris molt restringits, condicions d’accés limitades, la seva ubicació i limitació de serveis”, expliquen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article