L’assessoria jurídica del SAIER, tancada tot el setembre per un retard administratiu

Les treballadores s’han concentrat a Barcelona per denunciar el tancament temporal del servei


Durant tot el mes de setembre, el Servei d’assessorament jurídic en protecció internacional del Servei d’Atenció a Inmigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAIER) romandrà tancat. Així ho han manifestat les seves treballadores, que s’han concentrat aquest dijous a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar el tancament temporal del servei.  

L’Ajuntament, segons diuen, ha decidit “unilateralment” no prorrogar la licitació del servei, que actualment presta l’entitat Accem i que finalitza aquest 3 de setembre. Per això, per reobrir el servei caldrà esperar a la signatura del següent contracte, que serà gestionat suposadament per la mateixa entitat. Tal com anuncien les treballadores —cinc advocades i un administratiu— es farà a l’octubre, tot i que asseguren que “no tenen garanties” que així sigui.

Segons adverteixen, aquesta decisió suposa deixar a “centenars de persones” sense atenció i allargar unes “dilatades” llistes d’espera. “Això produeix conseqüències nefastes tant per a aquelles persones que busquen assessorament per primera vegada com per a aquells casos que ja estan en seguiment al servei”, destaquen les treballadores. Per això reclamen a l’Ajuntament accelerar la signatura del contracte.

També, alerten, el tancament suposa “deixar al carrer” a les treballadores del servei, tot i que asseguren que Accem les reubicarà en altres projectes de l’entitat per evitar el seu acomiadament.

El consistori, per la seva banda, assegura que el servei no es veurà afectat, tot i que expliquen que caldrà ajornar la cita a 35 persones que ja tenien visita al servei aquest mes. A banda, insisteixen que les peticions urgents es derivaran al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), que també gestiona un altre servei del SAIER. 

El SAIER va ser creat al 1989 per donar assessorament i informació a les persones migrades i refugiades que necessiten encetar un procés legal d’asil. Entre altres, un dels seus serveis és el d’assessoria jurídica. En el que va d’any s’han assessorat unes 300 persones al mes, i l’any 2022 es van atendre 4.454 persones. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article