Famílies del Pla d’Urgell critiquen que Educació els deixi sense transport escolar i reclamen una solució

El Departament proposa als pares d’onze alumnes de Golmés que paguin 15.000 euros per contractar un nou autocar


Famílies de Golmés i Sidamon, al Pla d’Urgell, reclamen al Departament d’Educació que els garanteixi el transport escolar d’ESO fins a l’Institut La Serra, als afores de Mollerussa. La problemàtica s’arrossega des de fa anys i fins ara s’ha pogut solucionar perquè a les rutes de transport hi havia places vacants que cobrien els alumnes que estudiaven a un centre diferent al que tenien com a adscrit. A Sidamon, la solució més viable és que la línia de Bell-lloc d’Urgell reculli els 12 alumnes que van a La Serra. A Golmés, en canvi, cal afegir un altre bus. Educació i Consell Comarcal diuen, però, que part d’aquest cost l’haurien d’assumir les 11 famílies afectades. Són uns 15.000 euros, i les famílies ja han dit que és “totalment inviable”.

Les 23 famílies de Golmés i Sidamon consideren que tots els alumnes que van a estudiar a Mollerussa haurien de tenir una plaça de transport escolar garantida, independentment de si estudien al centre que tenen com a adscrit o no. En canvi, Educació defensa que només té l’obligació legal de facilitar el transport al centre que els alumnes tenen com a adscrit.

Davant d’això, les famílies afectades van mantenir dijous una reunió amb representants d’Educació i del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, encarregat de gestionar les rutes de transport escolar, per tal d’intentar trobar una solució.

A Sidamon, les famílies s’han trobat que l’autocar que recull els alumnes del poble no té places vacants per absorbir els dotze alumnes que van a La Serra. En aquest cas, la solució que ha trobat l’administració és que l’autocar de la línia de Bell-lloc d’Urgell faci una parada a Sidamon per recollir els estudiants, ja que en aquest bus sí que hi ha seients disponibles.

En canvi, la situació es complica a Golmés, on l’autocar de 50 places que actualment hi ha és insuficient per portar tots els estudiants a Mollerussa i caldria sumar-ne un més de 20 places. Ara bé, Educació vol que les famílies assumeixin part del cost de contractar aquest segon autocar.

Pares afectats han explicat que el cost servei de contractar el segon autocar és de 45.000 euros el curs. D’aquests, un terç se’n faria càrrec Educació, 15.000 euros més l’Ajuntament de Golmés —tot i que encara no està acordat—, i els 15.000 euros restants el Departament proposa que els paguin els pares.

Les famílies ja s’hi han negat. “És una aberració”, afirma Xavier Llombart, membre de la Plataforma ‘manca de transport escolar’ del Pla d’Urgell, que afegeix que és una mesura “totalment inviable” i lamenta que ni Educació ni l’ens comarcal estan fent prou per voler arribar a una solució acordada. A més, assenyala que pateixen un “greuge comparatiu”, ja que els estudiants dels pobles del centre concertat de La Salle sí que tenen el transport garantit fins a Mollerussa.

Per la seva banda, des del Consell Comarcal defensen que s’està abordant la situació i que Educació ja ha fet alguns canvis per solucionar la problemàtica, com ara permetre noves parades, augmentar la capacitat dels autocars o crear línies noves. Ara per ara, des de l’òrgan comarcal no veuen possible assumir part del cost d’aquest autocar extra.

Afectats i administracions es tornaran a reunir dilluns vinent per mirar d’arribar a una solució definitiva.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article