Nova guia per a la prevenció i abordatge del suïcidi en la infància i adolescència

La Xarxa de Drets dels Infants reclama en un manifest un compromís global per donar resposta a aquest fenomen creixent


La Xarxa dels Drets dels Infants ha presentat aquest dimecres el Manifest per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència. En el mateix acte s’ha presentat la Guia per a l’abordatge del suïcidi en l’àmbit educatiu. Ambdós documents, tal com indiquen els impulsors, responen a la intensificació de les ideacions i temptatives de suïcidi i l’increment de casos atesos pel programa Codi Risc Suïcidi. Les entitats adherides han traslladat la necessitat de teixir una resposta global i comunitària envers el suïcidi, al que atribueixen una dimensió política i sistèmica.

El suïcidi ja és la primera causa de mort de les persones d’entre 15 a 35 anys d’edat a Catalunya i, segons l’OMS, és el problema més important de salut pública d’Europa. A Catalunya hi ha un suïcidi juvenil cada 5,2 dies, segons el Registre de mortalitat del Departament de Salut, i, per cada suïcidi consumat, hi ha 20 temptatives de fer-ho. Així, mentre que a la ciutat de Barcelona l’any 2019 hi va haver 89 noies i 22 nois menors de 18 anys atesos en el programa, l’any 2021 van ser 274 i 64 respectivament. 

L’objectiu del Manifest per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència, expliquen des de la Xarxa dels Drets dels Infants, és obrir la reflexió i maximitzar les possibilitats de prevenció. En la seva elaboració han participat el Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF) i la plataforma PDA Bullying, i s’ha comptat amb la col·laboració d’altres entitats, institucions i departaments de l’Ajuntament de Barcelona. L’Institut Infància i Adolescència de Barcelona ha col·laborat en la redacció del manifest, aportant dades sobre infància i adolescència recollides en el Sistema Integral d’Indicadors d’Infància i Adolescència.

En el mateix acte de lectura i presentació del manifest, la plataforma PDA Bullying i SEER (Salut i educació emocional) han presentat la Guia per l’abordatge del suïcidi en l’àmbit educatiu. Aquesta incorpora claus per reconèixer els diferents nivells d’alerta, identifica objectius pedagògics i proposa activitats concretes per a la fase d’actuació (des de l’aturada de la situació fins a la restauració del benestar), especialment centrades en el treball amb el grup o classe. 

Abordar el suïcidi des d’una mirada psicosocial i comunitària 

Les entitats promotores de la guia han remarcat la necessitat de canviar la mirada envers el suïcidi i les ideacions suïcides a l’adolescència. “Cal entendre el suïcidi i les temptatives com la punta de l’iceberg d’un profund malestar que, moltes vegades, es gesta durant la infància”, expliquen. “Aquest malestar està creixent a tots els contextos socials, inclosos els de més benestar econòmic, tot i que creix en grau més alt en els contextos amb major vulnerabilitat social”, afegeixen. 

Indiquen que fins ara s’ha posat èmfasi en la importància de l’acompanyament emocional del propi individu, enfocant el problema des de la mirada de la salut mental. Ara, tal com defenen, “és necessari abordar el suïcidi des d’una mirada psicosocial i amb un enfocament comunitari, transversal, interseccional, estructural i sistèmic”. Apunten que aquesta nova perspectiva, per una banda, permetrà començar amb la prevenció del suïcidi des de la infància. “L’efecte acumulatiu de factors de risc poden empitjorar la salut mental a l’adolescència i joventut”, expliquen. D’altra banda, es podrà tenir en compte altres factors més enllà dels individuals, com els privilegis o les dinàmiques d’opressió social, que condicionen la probabilitat de tenir ideacions suïcides o intents de suïcidi, o de no tenir-les. 

Tant la guia com el manifest s’han presentat aquest dimecres a la seu de Creu Roja. L’acte, a més de les presentacions, ha inclòs una taula rodona titulada ‘Conèixer per dimensionar a la problemàtica del suïcidi en la infància i l’adolescència’, en la qual han participat representants del SAIF, l’Institut Infància i Adolescència i la PDA Bullying, tres de les entitats que han elaborat el manifest. Posteriorment, s’ha celebrat una altra taula rodona sobre com prevenir i abordar les temptatives de suïcidi, en la qual han participat diferents professionals de la salut mental, psiquiatria i educació, junt amb l’Associació de Prevenció del Suïcidi.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Victoria Canovelles
1.
Suena todo muy bonito, peor tengo un niño de 12 años en la familia que ha intentado suicidarse varias veces, lo han atendido en el sant Joan de deu. En el hospital de granollers y NO HAN PODIDO INGTESARLO EN PSIQUIATRIA. No hay lugar en la pública y como si nada lo envían a casa donde cada día busca como volver a intentarlo. Sus padres han dejado de trabajar para estar 24/7 con el niño porque desde SS no lo pueden atender, lo están condenando a morir! La salud mental no importa nada en este país. Y sabéis cuanto tendrían que pagar por internarlo en un privado? 4500 euros! Que familia clase media puede permitirse eso? A quien se demanda? Debemos cruzarnos de brazos? La teoría es muy bonita, pero las familias no tienen apoyo real. Porque cada cuanto visita un psicólogo en el cap? Con suerte 1 vez al mes!!! Solo rezo que mi sobrino pueda no morir.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article