Entitats i moviments socials fan una crida a la mobilització contra la celebració de The District 

El congrés immobiliari comptarà amb la participació dels principals bancs i fons d’inversió internacionals


El moviment per l’habitatge de Catalunya, el Sindicat de Manters i la Plataforma Zeroport, junt amb moviments ecologistes de defensa del territori, han fet una roda de premsa aquest dijous per cridar a la mobilització de la població davant la celebració de The District, el congrés internacional de fons d’inversió immobiliària. Les entitats defenen que els negocis que es fan en aquest esdeveniment generen més especulació immobiliària i promouen el turisme massiu i la gentrificació, tant a la ciutat de Barcelona com a la resta del territori, empitjorant les condicions de vida dels seus habitants i la del planeta. El 20 de setembre es mobilitzaran a la Fira de Barcelona (L’Hospitalet) amb l’objectiu d’aturar la celebració del congrés. 

The District se celebrarà a Barcelona els dies 20, 21 i 22 de setembre i reunirà, segons preveu el propi congrés, prop de 8.000 assistents i més de 1.200 fons d’inversió internacionals. A l’edició de l’any passat, una cinquantena d’entitats van irrompre a la inauguració en senyal de protesta, fet que va endarrerir la jornada dues hores.  

Enguany, les entitats socials prohabitatge, ecologistes i antiracistes de Catalunya tornen a fer una crida per mobilitzar la població. “Aquests fons d’inversió són els que ens fan fora de casa amb els desnonaments, els que pugen del lloguer dels habitatges, els que fan que les hipoteques cada cop vagin esprement gota a gota els nostres recursos”, ha denunciat aquest dijous Sergi Barrios en nom del moviment per l’habitatge de Catalunya.   

Els moviments prohabitatge es tornen a mobilitzar 

Entitats, sindicats i moviments per l’habitatge han participat de la crida a la mobilització en defensa del dret a l’habitatge digne davant aquesta trobada de fons voltor i bancs. Responsabilitzen aquestes organitzacions de ser les causants, amb l’ajuda de l’administració pública, que l’habitatge sigui cada cop més inaccessible per als residents de la ciutat de Barcelona i altres territoris.

Denuncien que, mentre els salaris són cada vegada més baixos, l’especulació immobiliària segueix creixent i amb ella els preus del lloguer, provocant que moltes veïnes hagin de marxar a viure cada vegada més lluny i, en conseqüència, tenir menys temps per a les cures, l’oci o l’activisme. Critiquen que l’administració no està actuant a l’altura de la situació i titllen de “promeses electorals” les iniciatives que s’han dut a terme en l’últim any.  

“Davant tot això, nosaltres diguem prou. No podem pagar més, ni volem pagar més. Ens organitzem, anem a oposar-nos, sigui a The District o sigui a qualsevol fons d’inversió que vulgui venir aquí a aprofitar la catifa vermella que li posen les administracions”, ha afirmat Sergi Barrios.   

Contra el racisme immobiliari 

Entitats, col·lectius i sindicats antiracistes també s’han posicionat en contra de la celebració de The District i han posat el focus en les conseqüències que tenen els fons d’inversió en les vides de les persones migrades. “Qui més patim les conseqüències d’aquest model econòmic neoliberal som les persones més precaritzades: les dones, les entitats dissidents i les migrades”, ha denunciat Abdoulaye Seck en representació del Sindicat de Manters. “A nosaltres ens persegueixen com a delinqüents per voler guanyar-nos la vida dignament. Però els vertaders delinqüents són els que venen a The District a especular amb les nostres cases”, ha afegit.   

Denuncien el racisme que les persones migrades reben per part de les agències immobiliàries a l’hora d’accedir a una vivenda. Expliquen que, moltes vegades veuen com les immobiliàries es neguen a llogar-los i, si aconsegueixen accedir a un pis, els requisits són sempre majors que per a una persona no racialitzada. Critiquen que les persones migrades són també les que pateixen més desnonaments i les que menys solucions habitacionals reben. 

“Exigim que se sancioni al racisme immobiliari. Som veïns i veïnes que vivim als barris. Ens neguem a que ens expulsin de les nostres cases. Exigim regularització ja de les persones immigrants, treball, sostre digne i justícia social”, han reclamat. 

La lluita de defensa del territori, també contra The District 

Entitats ecologistes i de defensa del territori han denunciat que la celebració del congrés és també la celebració de les “lògiques especulatives” que, tal com han afirmat aquest dijous a la roda de premsa, “persegueixen l’explotació del territori, tant rural com urbà, i de les persones que hi viuen”. “Tot amb l’únic objectiu de l’acumulació de beneficis del sector privat i a costa de les condicions de vida de la població i de la salut del planeta”, han afegit.  

També han volgut posar en relleu el potencial que l’organització ciutadana i la lluita popular té per aturar macroprojectes, com els jocs olímpics al Pirineu o l’ampliació de l’Aeroport del Prat. “Trobaran lluita i resistències per part de la població i els moviments socials de Barcelona i el país. Perquè la lluita ecologista i la lluita per l’habitatge són una mateixa: la lluita per anteposar les persones al capital. La lluita per la vida i pel planeta”, ha afirmat Daniel Pardo, portaveu de la plataforma Zeroport.   

“Ens sabem defensar, continuarem lluitant i serem aquella guillotina que tallarà de soca-rel l’especulació, perquè no podem viure així i volem viure millor, podem viure millor”, ha clonclós Sergi Barrios. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article