El 2% de la població de Catalunya major de 59 anys té un diagnòstic d’Alzheimer

41.600 persones amb una mitjana d’edat propera als 82 anys tenen Alzheimer, el 71,7% de les quals són dones


El 2% de la població major de 59 anys de Catalunya té un diagnòstic d’Alzheimer. En el cas dels majors de 79 anys la xifra puja al 6,5% i en els majors de 89 anys és del 8,8%. A Catalunya, segons el Registre de morbiditat i utilització de recursos sanitaris de Catalunya (MUSSCAT), un 1,3% de la població pateix algun tipus de demència. 41.600 persones amb una mitjana d’edat propera als 82 anys tenen Alzheimer, el 71,7% de les quals són dones i el 28,3%, homes.

Entre els principals factors de risc es troben l’edat avançada, el gènere (més incidència en dones), els factors genètics i hereditaris (actualment no està clar que sigui una malaltia hereditària), la síndrome de Down i el traumatisme cranial.

Tot i que hi ha altres factors que poden contribuir al desenvolupament de la malaltia, com els antecedents familiars, una edat materna superior als quaranta anys en el moment del naixement, la hipertensió, la diabetis o la dislipidèmia (alteració del nivell de greixos a la sang).

Un trastorn progressiu i degeneratiu

La malaltia d’Alzheimer és un trastorn progressiu i degeneratiu de les cèl·lules cerebrals que provoca un deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta de la persona. Produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, i interfereix en la capacitat de la persona per fer les tasques habituals de la vida diària.

L’afecció es divideix en tres fases: una d’inicial caracteritzada per oblits freqüents, irritabilitat i depressió; una de moderada que es manifesta amb pèrdua de memòria, confusió, alteració del comportament i problemes per fer tasques quotidianes; i una d’avançada que es distingeix per deteriorament cognitiu i funcional greu.

El Pla director sociosanitari és la unitat dins de la Direcció estratègica de planificació i recerca del Departament de Salut encarregada d’elaborar i implementar plans i programes específics per a la millora de l’atenció a les persones amb patologies neurodegeneratives, com ara la malaltia d’Alzheimer i altres demències.

L’any 2022 es va publicar el Pla d’atenció sanitària a les persones amb deteriorament cognitiu lleu i demència de Catalunya (PLADEMCAT) amb actuacions a realitzar des de la prevenció fins al final de la vida del malalt.

Tot i que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l’edat evolucionaran cap a aquesta malaltia, l’envelliment de la població comporta un augment de les persones afectades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article