Les farmàcies distribuiran gratuïtament productes menstruals reutilitzables a partir del 2024

Es podran bescanviar copes menstruals, calces i compreses de tela mostrant un codi de ‘La Meva Salut’.


A partir del primer trimestre del 2024, els productes menstruals reutilitzables seran gratuïts per a totes les dones de Catalunya. Així, copes menstruals, calces i compreses de tela es podran bescanviar a les farmàcies catalanes a través d’un codi QR que trobaran a ‘La Meva Salut’. Es calcula que al voltant de 2,5 milions de dones es podran acollir a aquesta mesura.

Aquesta mesura, inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025,  s’ha oficialitzat aquest dijous amb la signatura d’un conveni entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. 

Així, a banda de que les farmàcies seran les encarregades de distribuir els productes, també oferiran assessorament personalitzat a les dones, que escolliran entre els tres productes en funció de les seves necessitats. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, confia que les 3.272 farmàcies del país s’adhereixin a la iniciativa. Les farmàcies que formin part del projecte tindran un distintiu que les identificarà i les acreditarà com a punt autoritzat de distribució.

Aquesta és una mesura inèdita a nivell internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual, i assegurar l’accés a productes menstruals reutilitzables i a l’acompanyament i la informació de qualitat. Així, argumenta el departament, el pla també busca “acabar amb els mites, tabús i manca de coneixement sobre la menstruació”. Així mateix, la mesura vol acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables. 

Reutilitzar productes menstruals per raons econòmiques

Un 23% de dones han reutilitzat productes d’un sol ús d’higiene menstrual per raons econòmiques, segons l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió. La mateixa enquesta reflecteix que un 44% de dones han utilitzat productes menstruals que no eren de la seva preferència perquè els que volia eren massa cars.

Segons aquestes dades, els productes més usats per la menstruació són les compreses d’un sol ús, emprades per un 62%, seguit dels tampons (42%). La copa menstrual la fan servir el 19% de les dones. Entre les dones hi ha més percepció que a casa no es parla prou de la menstruació en l’espai públic, tant a l’escola, com als centres de salut o als mitjans de comunicació. En canvi, a les llars creuen que se’n parla prou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article