Sant Pau posa en marxa una nova àrea de pacients semicrítics que permetrà uns 500 ingressos més a l’any

La unitat passa de 24 a 30 boxs amb un espai que incorpora llum natural i pantalles per comunicar-se amb les famílies


L’Hospital de Sant Pau de Barcelona ha posat en marxa una nova àrea assistencial per a la Unitat de Semicrítics, que suposa un increment net de sis boxs, passant de 24 a 30. Així, l’hospital augmenta la capacitat d’ingrés en aquesta unitat al voltant d’un 15%, amb unes 500 altes més l’any —les altes són els pacients que hi ingressen, però alguns ho fan més d’una vegada—. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que la nova àrea ha tingut en compte la “humanització” de les cures dels pacients més greus, amb la incorporació de llum natural o pantalles perquè es comuniquin amb la família si no estan amb ells. El nou espai té 739 m² i ha costat 4 milions d’euros, 3,5 milions a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut) i la resta amb fons propis.

En una visita a la nova àrea assistencial, Balcells ha destacat que podran donar “més servei” a pacients que necessiten cures intenses, com per exemple després d’una operació o de patir un ictus o un infart, entre altres afectacions.

La de semicrítics és una unitat de trànsit o destí per a pacients l’atenció dels quals requereix un alt nivell de coneixement, de cures i de tecnologia, però amb una mica menys de voltatge que la Unitat de Cures Intensives (UCI).

El nou espai està ubicat a la planta -1, entre el bloc D i E, sobre el moll de descàrrega i adjacent a l’Àrea d’Urgències, una ubicació que en facilita la integració assistencial, ja que es troba connectada amb les àrees, unitats i serveis relacionats (Semicrítics B, Àrea de Crítics, Bloc Quirúrgic i Radiodiagnòstic).

La nova construcció dota la unitat de la tecnologia més moderna per al monitoratge i atenció dels pacients i, a més, ha volgut posar l’accent en la humanització dels espais, perquè siguin més confortables tant per als pacients i familiars com per als professionals. El conseller ha posat l’accent en aquesta humanització perquè els pacients se sentin més acompanyats davant la “situació d’estrès” que viuen quan necessiten cures intensives.

Així, a la nova àrea hi entra llum natural, que facilitarà l’orientació del pacient en el temps, n’afavorirà el descans nocturn i pot reduir els efectes adversos del delírium. També compta amb tecnologia perquè els pacients puguin comunicar-se amb la família i un sistema de televisió.

Entre les millores per a la pràctica assistencial dels professionals, l’àrea té una àrea de treball àmplia al centre de la unitat que permet el control visual dels pacients i un ràpid accés als boxs i llum natural.

Sobre el sostre de semicrítics s’han tornat a ubicar els jardins terapèutics de l’hospital que, a part de la funció assistencial, aporten una superfície verda que redueix la temperatura interior.

Més capacitat per fer operacions i atendre urgències

El director del procés d’atenció urgent de Sant Pau, Josep Ris, ha recalcat que el nou espai permet incrementar la capacitat per operar pacients que es troben en llista d’espera, ja que l’àrea de crítics és un dels “colls d’ampolla” dels hospitals.

Ris també ha assenyalat que l’àrea els facilitarà la feina davant la pressió a Urgències de l’hivern, perquè, segons ha dit, el model de funcionament de l’hospital ja es troba “molt optimitzat” i l’única manera ara de “millorar l’atenció” era “augmentant l’estructura”. El director d’atenció urgent ha recordat que Sant Pau té l’índex de pressió d’urgències més elevat de Catalunya, sobretot per l’envelliment dels barris als quals dona cobertura, entre altres motius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article