La Renda Garantida de Ciutadania supera els 163.000 beneficiaris en sis anys

Menys de la meitat de les sol·licituds compleixen els requisits per rebre l’ajuda


La Renda Garantida de Ciutadania supera els 163.000 beneficiaris en sis anys. En concret, a data 31 de juliol, les persones beneficiàries són 163.739. Pel que fa al percentatge de sol·licituds que compleixen els requisits per rebre la RGC, aquest continua millorant i arriba fins al 44%, en contrast amb el 10% de compliment dels primers anys de posada en marxa d’aquesta prestació. El Departament de Drets Socials reconeix que cal millorar el temps de resolució de les peticions i recorda que, per això, s’està desenvolupant un pla de Transformació Digital que permeti l’automatització dels tràmits i gestions així com poder-los fer telemàticament d’una manera més àgil i eficaç.

Encara existeix un nombre elevat de sol·licituds que no compleixen els requisits legalment establerts: un 25% disposa d’ingressos superiors als llindars que estableix la llei, un 24% no acredita insuficiència d’ingressos i un 10% perquè rep altres prestacions públiques o ajuts.

Des de l’entrada en vigor de la RGC l’any 2017 s’ha produït un increment notable de beneficiaris. Des de l’any 2019 s’ha registrat un augment del 40% del nombre d’expedients gestionats, passant dels aproximadament 118.000 el 2019 als gairebé 166.000 actuals.

Pel que fa al nombre de sol·licituds, fins al juliol de 2023 se n’han registrat 19.068 entre RGC i complements associats a aquesta prestació. El nombre d’expedients vigents dona actualment cobertura a 103.724 llars.

El pressupost vinculat a aquesta prestació s’ha incrementat en prop d’un 24% i ha passat de 352 milions d’euros el 2019 a 528 milions el 2022. La inversió prevista per al 2023 ascendeix a 546 milions.

El Govern aposta per incrementar la Renda Garantida de Ciutadania per lluitar contra la pobresa infantil. El Departament de Drets Socials defensa augmentar la prestació a les famílies amb més membres i amb infants a càrrec, així com la no comptabilització dels primers 300 euros de les feines a les quals puguin accedir pel còmput de l’import de la RGC que els tocaria rebre.

La Generalitat reclama la gestió de l’Ingrés Mínim Vital, així com fer compatibles els ajuts a l’habitatge amb la RGC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article