Instituts de processament de sang europeus impulsen un model comú per fer els medicaments del futur

El Banc de Sang i Teixits és un dels sis centres que treballen per crear una xarxa pública de teràpies avançades a Europa


El Banc de Sang i Teixits de Catalunya i cinc instituts europeus de processament de sang, teixits i cèl·lules de Finlàndia, Irlanda, Països Baixos, Bèlgica i França impulsen la creació d’una xarxa pública europea de centres de teràpies avançades per establir un model comú en l’elaboració dels medicaments del futur.

Les teràpies avançades són un grup de medicaments innovadors creats a partir de cèl·lules del cos humà que donen esperança a pacients sense altres alternatives. Un exemple és la immunoteràpia contra el càncer o la regeneració de teixits.

Per això els principals centres de processament de sang, teixits i cèl·lules de l’àmbit públic a Europa han posat les bases per a la creació d’un model de gestió conjunta, que sigui èticament responsable i que garanteixi el compromís social i l’accés d’aquests nous medicaments generats a partir de cèl·lules i teixits del cos humà.

L’estudi posa en relleu la necessitat d’establir una xarxa que agrupi els centres de teràpies avançades que permeti fer créixer el potencial i les capacitats de fabricació d’aquests nous medicaments, i que sigui motor de coordinació i col·laboració amb els sistemes nacionals de salut, la indústria biofarmacèutica, grups de recerca, clínics, tecnòlegs de processos i agents reguladors, entre d’altres.

Les teràpies basades en medicaments generats d’aquesta manera presenten aplicacions eficaces i un futur esperançador en molts àmbits, especialment en malalties que fins ara no tenien una solució terapèutica eficient, com ara alguns càncers hematològics o disfuncions del sistema immunitari.

En l’article publicat, els centres de Finlàndia, Irlanda, Països Baixos, Bèlgica, França i Espanya exposen els beneficis de crear un marc unitari de desenvolupament, que tingui en compte la fabricació i les proves de control de qualitat dels medicaments de teràpia avançada en els entorns no industrials, amb l’objectiu final d’agilitzar el costós procés d’obtenció dels medicaments i facilitar l’accés als pacients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article