El veïnat de Barcelona protesta contra el “col·lapse” que provoca el turisme massiu a la ciutat

Un grup de manifestants bloquegen el carrer del Bisbe per mostrar els problemes per la sobreocupació de l’espai públic al Gòtic


Veïns i veïnes de Barcelona han protestat aquest dimecres al vespre contra el “col·lapse” que provoca el turisme massiu a la ciutat. Ha estat una acció impulsada per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic en xarxa amb altres entitats veïnals, socials i mediambientals amb motiu del dia mundial del turisme, el 27 de setembre. Daniel Pardo, membre d’aquesta assemblea, ha afirmat que l’objectiu és “rebutjar la celebració i el blanqueig que la indústria turística fa d’aquest dia” i ha advertit sobre els seus impactes, com la “massificació” de la ciutat o l’“empitjorament” de les condicions de vida dels veïns. Els manifestants han bloquejat durant uns minuts el carrer del Bisbe per visibilitzar els problemes que pateixen habitualment al Gòtic.

“El turisme mata la ciutat” és un dels missatges, escrit en anglès, de les pancartes que els manifestants han desplegat primer davant de la Catedral de Barcelona i després per bloquejar durant uns 10 minuts el pas pel carrer del Bisbe. També s’han alçat pancartes contra els creuers i la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona el 2024.

Amb aquesta acció al carrer del Bisbe, els manifestants han volgut “donar la volta” de manera simbòlica durant una estona als problemes per la sobreocupació de l’espai públic i mostrar així les dificultats per caminar pel Gòtic, i també per altres barris, davant la gran quantitat de visitants a Barcelona. Algun turista i algun vianant han protestat pel contratemps de no poder continuar el seu camí sense haver de donar la volta durant els pocs minuts en què els manifestants han llegit el manifest i han estat tallant el pas en aquest carrer que sol tenir molt de tràfec de visitants.

En el manifest, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABD7) adverteix que celebrar el Dia mundial del turisme és “celebrar el col·lapse” i “la crisi múltiple”, com és l’emergència climàtica, l’“expulsió del veïnat de casa seva”, la “mercantilització de l’espai urbà i natural”, l’“explotació laboral” i la “precarització” de les vides de la població, entre altres.

En el comunicat, l’assemblea carrega contra el govern municipal de Jaume Collboni per “promoure l’ampliació de l’aeroport del Prat” i assenyala el PSC com l’“impulsor històric del model” turístic actual. També critica els governs català i espanyol per projectes que han posat sobre la taula com el del Hard Rock, el Quart Cinturó i els Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article