Drets Sexuals alerta que la informació sobre l’avortament i el suport emocional són “assignatures pendents” a Catalunya

L’associació veu encara “barreres estructurals” per accedir a aquest dret i insta les administracions a resoldre-les


L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius assenyala que, malgrat que Catalunya disposa d’una xarxa d’accés a l’avortament i el marc legal que el regula és “prou ampli”, encara s’observen “moltes barreres estructurals” per garantir plenament aquest dret. En un comunicat amb motiu del Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament, aquest 28 de setembre, l’associació insta les administracions a donar resposta a “qüestions claus no resoltes” com són, destaca, l’accés fàcil a la informació i també a un acompanyament respectuós amb l’atenció emocional quan sigui necessari. 

En declaracions recollides en el comunicat, Sílvia Aldavert, directora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, afirma que han estat “massa anys d’estigma i silenci públic” i explica que quan des de l’entitat han engegat iniciatives per cobrir els “buits” que encara hi ha, s’han trobat amb una resposta significativa. L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius acompanya cada any al voltant de 1.100 dones i persones amb capacitat de gestar en relació amb l’avortament. La seva pàgina web és consultada per 15.000 persones a l’any.

“L’estigma assenyala les dones que ho fan perquè en el fons, socialment, estan desobeint un dels mandats de gènere principals que ens imposen, la maternitat”, diu Raquel Gómez, psicòloga de l’entitat. L’associació destaca que una informació clara que “faciliti la presa de decisió de les persones i que afavoreixi parlar de l’avortament en un entorn de seguretat contribueix a millorar-ne la vivència i l’estat emocional”, expliquen.

Reclamen més suport i recursos públics

Des de l’associació exigeixen al govern de Catalunya i a la resta d’institucions catalanes retirar el suport i les aliances amb qualsevol govern del món que no garanteixi el dret a l’avortament i el dret a la regularització administrativa de la ciutadania. Reclamen també que s’elimini qualsevol tipus de finançament públic a institucions religioses, grups i moviments fonamentalistes contra el dret a l’avortament i que les institucions públiques “defensin, protegeixin, promoguin i donin suport a les persones i organitzacions que defensen els drets sexuals i reproductius, d’aquí i d’arreu”, han manifestat.

Demanen més recursos per implementar l’educació sexual integral obligatòria i garantir la formació del personal dels centres educatius en aquesta matèria. “Exigim acabar amb totes les barreres d’accés a l’avortament a Catalunya: d’estigma, d’informació, d’elecció de mètode, d’una justícia amb perspectiva de gènere, d’iniquitat territorial, d’accés al sistema sanitari i d’objecció de consciència”, reclamen al comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article