Un cor gegant de Plensa al Clínic per promoure la prevenció de les malalties cardiovasculars

L’obra ‘El cor secret’, un inflable fet amb teixits sintètics i pintat a mà, fa 13 metres d’alt i 9 d’ample


L’artista Jaume Plensa ha cedit la instal·lació ‘El Cor Secret’ a l’Hospital Clínic Barcelona i a la Universitat de Barcelona amb motiu del Dia Mundial del Cor, que se celebra aquest divendres 29 de setembre. Es tracta d’un inflable fet amb teixits sintètics i pintat a mà, que fa 13 metres d’alt, 9 d’ample i pesa més de 150 quilos, i que s’ha instal·lat amb l’objectiu de promoure la prevenció en les malalties cardiovasculars.

L’obra, inaugurada aquest dijous, ocupa tot el porxo de columnes neoclàssiques de l’emblemàtic edifici de la Facultat de Medicina de la UB i, segons ha explicat Plensa, busca el “màxim realisme”. De fet, segons ha indicat, la tria de la ubicació no és casual, ja que “les columnes recreen les costelles” que envolten el cor.

En l’acte d’inauguració, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha fet valdre que l’enorme instal·lació permet enviat un missatge clar sobre la “importància de la prevenció i promoció” en la lluita contra les malalties cardiovasculars. En aquest sentit, Balcells ha insistit en la necessitat que la població “cuidi” del cor amb d’hàbits saludables, activitat física i evitant addiccions com el tabaquisme o situacions d’estrès.

Al seu torn, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també present a l’acte, ha reivindicat Plensa com l’escultor “més internacional” de la ciutat i ha celebrat que hagi cedit la instal·lació “a la ciutat”. L’alcalde ha coincidit que el propòsit de l’obra és “recordar a tota la població la importància de tenir cura d’allò que és l’essència de la vida, que és el cor”, i ha defensat que “des de la ciutat s’estan fent esforços” per promoure aquests hàbits saludables “amb més zones verdes, amb més zones on fer esport i amb una xarxa de mercats municipals” que promoguin una alimentació saludable.

L’obra es va exposar per primera vegada a la fàbrica de gas d’Augsburg-Oberhausen, a Alemanya, l’any 2014. Tanmateix, Plensa ha celebrat que amb la instal·lació a la Facultat de Medicina de la UB l’obra “ha agafat un sentit més poderós”. “Es tracta d’un edifici icònic per tots els que vivim a la ciutat”, ha afirmat.

Sobre l’arribada de l’obra a la ciutat, el director general de l’Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, ha explicat que Plensa i ell tenien la intenció d’instal·lar ‘El Cor Secret’ al centre sanitari des de fa cinc anys, però la pandèmia va endarrerir el projecte. “El cor està aquí per generositat del Jaume”, ha admès Campistol, que alhora ha relatat que la idea va sorgir anys enrere, quan Plensa li va regalar un llibre la portada del qual recollia aquest “cor gegant”.

En la inauguració també ha parlat la cap del servei de cardiologia del Clínic, Anna Garcia, que ha fet una forta reivindicació de la importància de la docència i la investigació en la lluita contra les malalties cardiovasculars. De fet, cada any, l’hospital ingressa a més de 3.000 persones per causes relacionades amb el cor, n’atén més de 25.000 a les consultes, i fa entorn de 900 cirurgies cardíaques i més de 5.000 procediments intervencionistes.

La instal·lació inflable es podrà veure de manera gratuïta des del carrer Casanova fins al dilluns 2 d’octubre al vespre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article