Nova sala immersiva sensorial per tractar pacients amb Alzheimer a Badalona 

El Centre Sociosanitari el Carme també acull un programa amb l’ús de realitat virtual per a menors d’edat amb autisme


Badalona Serveis Assistencials (BSA) ha posat en marxa una sala immersiva sensorial per abordar la malaltia de l’Alzheimer entre els usuaris del Centre Sociosanitari el Carme (CSSC), que porta per títol ‘Emotiva, el poder de l’emoció’.

Es fan sessions amb la projecció d’imatges que generin “un entorn agradable, estimulant, que faciliti futures teràpies”, ha explicat la cap del servei de Geriatria i Cures Pal·liatives de l’equipament, Anna Ferré, que ha subratllat que es tracta d’una iniciativa “innovadora” en l’àmbit sociosanitari.

A la vegada, en el mateix centre, i també amb l’ús de la realitat virtual, es duu a terme un programa per atendre menors d’edatamb trastorn de l’espectre autista (TEA).

Ferré ha destacat que “entren en joc les emocions, i el pacient es deixa anar gràcies a un ambient motivador”. Les projeccions poden ser de tot tipus, com per exemple imatges del poble dels usuaris o un passeig per un entorn familiar. Gràcies a la tauleta, “es pot resseguir el moviment amb les imatges” com si el pacient anés en bicicleta, pugés una muntanya o anés amb caiac.

La responsable de Geriatria i Cures Pal·liatives ha indicat que la voluntat és obrir-ho a més usuaris, però, per ara, s’ha començat amb grups reduïts amb tres sessions setmanals. “També es pot fer amb pacients que no tinguin un deteriorament cognitiu”, ha afirmat Ferré.

L’arribada d’aquesta tecnologia al CSSC ha estat possible per l’aportació feta pel Club Rotary Badalona. L’entitat ha donat la recaptació, entre 15.000 i 20.000 euros, del sopar solidari organitzat l’octubre de 2022.

Empatia amb l’autisme

El centre també ha dissenyat un tractament per abordar el TEA entre els menors d’edat. Però no només de forma directa amb els pacients, sinó també amb les famílies i els docents “perquè, a través de la realitat virtual, sentin com és viure amb autisme”, ha precisat la cap del Servei de Salut Mental i Addiccions del BSA, Esther Lobo.

Lobo ha dit que aquesta tecnologia també pot servir “per controlar situacions que els produeixen ansietat”, com un soroll estrident que passi al carrer, i ha destacat que aquesta teràpia la poden fer a casa. D’altra banda, no ha descartat que amb aquest projecte, malgrat que el TEA no tingui prescripció farmacològica específica, sí contribueixi a rebaixar el consum de medicaments entre les usuaris.

El Club Rotary Badalona també destinarà a aquesta iniciativa el que reculli del sopar solidari d’enguany, previst al novembre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article