Dincat celebra 50 anys com a representant del sector de la discapacitat intel·lectual

L’entitat rememora les fites assolides i reclama a les administracions un compromís real per avançar cap a la inclusió plena del col·lectiu


Dincat ha commemorat aquest dimarts el seu 50è aniversari com a federació d’entitats referent del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya. En un acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya, al qual han assistit més de 800 persones amb discapacitat intel·lectual, familiars i professionals del col·lectiu, l’organització ha rememorat les fites assolides en aquest mig segle d’història. Alhora, Dincat ha aprofitat la presència d’autoritats com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Anna Erra i Solà, per reclamar a les administracions públiques el compromís d’avançar cap a la inclusió plena del col·lectiu.

“El sector de la discapacitat intel·lectual ha avançat molt a Catalunya, gràcies a la cohesió, voluntat i compromís de totes les persones i entitats que han format i formen part de Dincat. Tenim grans reptes al davant per ajudar a construir una societat de la qual tots i totes ens puguem sentim orgullosos; però avui volem posar en valor, i reconèixer públicament, la important tasca duta a terme per multitud de persones, famílies i professionals que han fet possible la realitat actual, avançant cap a una societat més justa, inclusiva i igualitària”, ha assegurat el president de Dincat, José Carlos Eiriz.  

La federació d’entitats ha destacat els èxits aconseguits en l’àmbit polític i social que han millorat la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, com ara l’impuls de la llei general de la discapacitat el 1981, l’aprovació de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU el 2006 o, més recent, la recuperació del dret a vot de més de 15.000 persones amb discapacitat a Catalunya el 2020.  

No obstant això, Dincat ha emfatitzat que, tot i aquests grans avenços, “encara queda un llarg camí per recórrer i assolir el ple dret del col·lectiu”. Per aquest motiu, la federació d’entitats demana el compromís de les administracions públiques per adaptar la cartera de serveis als dictats de la convenció de l’ONU i dotar-la del finançament necessari, així com continuar treballant en aspectes tan rellevants com l’accés al mercat laboral, la vida independent o l’accessibilitat cognitiva.  

Durant la seva intervenció, el president Aragonès ha remarcat que el Govern està impulsant polítiques per “fer de Catalunya un país inclusiu, compromès i responsable” i ha volgut reivindicar la signatura d’un acord amb els sindicats que servirà per “millorar la qualitat de vida de les persones destinatàries dels serveis socials” i per fer una “revisió de la cartera de serveis”.  

L’acte ha comptat també amb les intervencions de la presidenta del Parlament, Anna Erra i Solà, el Delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; així com les actuacions del monologuista Marc Boxaderas i l’agrupació musical Blaumut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article