Els treballadors de l’acció social traslladen al Parlament els seus reclams

Els grups parlamentaris han demanat la creació d’una taula per abordar les condicions dels professionals


Aquest dimarts 3 d’octubre, representants de les principals plataformes de treballadors de l’acció social, sindicats i col·legis professionals del sector han anat al Parlament per traslladar la necessitat d’una millora de les seves condicions laborals i l’equiparació salarial respecte els professionals de l’administració pública. S’han reunit amb els grups parlamentaris del PSC, ERC, ECP, Junts i la CUP i han fet una compareixença al faristol del Parlament. Els grups parlamentaris han demanat al Govern que convoqui una taula amb els actors implicats per abordar les condicions dels professionals.

Després que els treballadors de l’acció social es mobilitzessin el dilluns 2 d’octubre a les portes del Palau de la Generalitat, han anat al Parlament per denunciar la precarietat laboral en la qual es troben i posicionar-se en contra de la mercantilització del sector social. 

A la compareixença han volgut recordar que el sistema públic de serveis socials és una de les tres potes de l’estat del benestar i que en canvi, tal com han criticat, no rep l’atenció ni el finançament que mereix i la societat necessita. Han denunciat que l’alta externalització dels serveis públics de l’àmbit social està empitjorant les condicions laborals dels professionals, obligant-los a abandonar els seus llocs de treball. Reclamen que, mentre el cost de vida puja, les condicions laborals són les mateixes des de l’any 2015. Denuncien també que en molts dels serveis del sector no es té un dret efectiu a vaga i existeix un alt nivell de contractació parcial i temporal. Tot això, expliquen, fa que la qualitat dels serveis que ofereixen disminueixi. Uns serveis que com recorden, són essencials i qualsevol persona pot necessitar.

Demanen que s’equiparin, a partir del mes de gener del 2024, els salaris de tots els treballadors que es troben sota el Conveni d’Acció Social, eliminant la diferència que existeix entre aquells contractats per l’administració pública i els que ho estan per entitats o empreses privades. També exigeixen més avaluacions de riscos psicosocials actualitzades i que es compleixin les ràtios, els registres de jornades laborals i les hores de descans i personals.  

Reclamen que es desenvolupi, a partir del mes de novembre de 2023, la disposició de les parts aprovades en la moció aprovada pel Parlament de Catalunya el dia 29 de juny de 2023, sobre el reconeixement i la dignificació dels treballs de cura i atenció social. Finalment, han exigit acabar amb l’especulació i l’aprofitament d’entitats i empreses vers els diners i recursos públics i la dignificació i reconeixement dels treballadors de l’acció social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article