Neix ‘Som rurals, som muntanyes’ per combatre l’aïllament i la discriminació de les persones amb discapacitat a entorns rurals

La federació ALLEM ha presentat aquest projecte davant la manca d’accés del col·lectiu als serveis bàsics


La Federació ALLEM ha detectat els últims anys un increment de les situacions d’aïllament i soledat en persones amb discapacitat de territoris rurals i de muntanya de la província de Lleida. Denuncien que el col·lectiu necessita urgentment la millora de l’accés als serveis de salut bàsics i especialitzats, al lleure, al transport, als serveis socials, a la comunitat i entorn social, a l’habitatge, a l’acompanyament, a l’educació, al treball i a la informació. Per tal de donar resposta a aquesta situació, la federació ha presentat el projecte ‘Som rurals, som de muntanya’, el qual vol desplegar suports socials per a un grup orientatiu d’entre 36 i 40 persones en 9 comarques rurals i té previst una duració de tres anys.

Diverses entitats del tercer sector que treballen localment a territoris rurals de la província de Lleida han detectat mancances greus en l’accés de les persones amb discapacitat a serveis bàsics, fet que agreuja encara més la seva discriminació i aïllament. Els professionals destaquen la necessitat d’augmentar la xarxa de transports i millorar la seva accessibilitat, evitant barreres arquitectòniques per accedir als llocs i per desplaçar-se amb autonomia, entre els diferents municipis de la comarca on hi ha atenció sanitària. 

Pel que fa a l’accés als recursos sanitaris bàsics i especialitzats, s’evidencia la manca de recursos sanitaris en serveis més especialitzats, com per exemple un servei estable d’atenció psicològica i psiquiàtrica a l’hospital públic de la comarca. “Aquests serveis són els que permeten a les persones tenir una vida més autònoma, també per a persones amb trastorns mentals o de comportament greus i persones grans amb discapacitat intel·lectual en procés d’envelliment”, expliquen des d’ALLEM.   

Denuncien també que l’accés als serveis bàsics de cura i higiene personal no està garantit degut a la falta de finançament i la dificultat de coordinació entre les entitats i serveis socials i sanitaris. Pel que fa a l’accés a la comunitat, s’evidencia una manca programes d’inclusió social, de programació cultural i accessible per a tots els públics i espais de lleure. En habitatge, les entitats reclamen que no hi ha oferta d’habitatge pel col·lectiu, ni lloguer social per tal de garantir vides autònomes i arrelades al territori. En aquest sentit, remarquen que també és important facilitar la vida independent a les persones a través de les figures de suport que facin un acompanyament regular i de proximitat per tenir una vida més plena i de més qualitat.   

Demanen facilitar més programes formatius per a les persones que, una vegada finalitzada l’etapa educativa obligatòria, volen seguir un itinerari formatiu que els permeti aconseguir un lloc de treball. “Reclamem més compromís per part de les empreses, tant privades com públiques, en la creació de llocs de feina per a persones amb discapacitat, o bé adaptar-los a les necessitats d’aquestes persones”, diuen des d’ALLEM. 

SR-SdM es realitzarà basant-se en experiències desplegades en altres territoris similars espanyols, dels Pirineus i del Sud de França. També des de les experiències de desplegament de serveis d’atenció domiciliària i suports a la llar, així com de les figures d’assistent personal i assistent legal en aquests territoris.

Cada entitat sòcia partícip del projecte al seu territori durà a terme un servei experimental de suport amb un número estimat de persones en situació de vulnerabilitat que pateixen aïllament no desitjat o dificultats d’accés a serveis socials de suport adequats a la seva realitat. En total, el pilotatge treballarà amb un grup d’entre 36 i 40 persones beneficiàries que viuen a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Noguera, l’Urgell i les Garrigues. Cada entitat treballarà amb els serveis socials dels Consells Comarcals i de les Àrees Bàsiques de Salut de la comarca o les comarques que gestionen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article