Les incidències LGTBIfòbiques augmenten en tota Catalunya, superant ja les de l’any 2022

L’Observatori contra l’Homofòbia reclama reforçar els serveis d’atenció el cap de setmana i que s’aprovi la modificació de la llei LGTBI 


El registre d’incidències LGTBIfòbiques de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) fins a l’octubre supera el de tot el 2022, segons afirma l’entitat. Concretament, les xifres de l’organització indiquen que l’any passat se’n van recollir 237 i que fins al 16 d’octubre del 2023 se n’han recollit 241. La meitat de les incidències registrades s’han produït a la ciutat de Barcelona, on l’OCH considera que calen més recursos. L’OCH alerta que el cap de setmana és quan es produeixen la majoria d’incidències, i per això demana que es puguin reforçar els serveis d’atenció en aquest període de la setmana. El registre ha recollit incidències al carrer, en l’àmbit de l’oci nocturn, a l’escola a través del bullying o a les xarxes socials, especialment vers les dones trans.

Eugeni Rodríguez, president de l’entitat, ha considerat “alarmant l’augment de l’odi al nostre país i al conjunt de l’estat espanyol” i ha alertat que aquest escenari té “unes repercussions i un impacte sobre la vida de les persones LGTBI importantíssimes que cal revertir”, ha alertat.“Hem de posar l’accent en l’augment d’incidències a dones lesbianes i bisexuals, i que tot i estar augmentant, les violències que pateixen moltes vegades queden invisibilitzades”, ha afegit Rodríguez.

A tall de balanç, el president de l’OCH ha destacat dos episodis “preocupants”, el primer a Salt, quan cinc activistes del FAGC i l’Espai LGTBI de Girona van ser “agredits violentament”, i el segon a Sitges a principi d’any, quan hi va haver va ser una agressió “molt violenta”, en un cas en què l’OCH exerceix d’acusació popular.

La meitat de les incidències registrades a tot Catalunya fins al 16 d’octubre s’han produït a Barcelona, 123 en total. Davant d’aquest fet, Rodríguez ha considerat “imprescindible” que el protocol de Barcelona contra l’LGTBI-fòbia —que, segons l’OCH està donant “grans resultats” i harmonitzant la recollida de dades i prestació de serveis d’atenció a les víctimes— compti amb un pressupost “suficient” i amb prou “empenta” per donar-lo a conèixer.

Deures per fer

Sobre l’acció de la Generalitat, l’OCH considera que el Govern “no està fent els deures”, perquè “no s’estan donant una resposta a l’altura de la situació”, han denunciat. En aquest sentit, l’entitat lamenta que “els resultats” de l’oficina per la No Discriminació “són pobres”. L’OCH reclama treballar “sota la idea de trencar la impunitat i restablir la dignitat de les víctimes”.

A banda, l’Observatori lamenta que s’hagi “desaprofitat l’eina que va ser el grup de treball contra l’LGTBI-fòbia del Parlament de Catalunya”, les recomanacions del qual “no han estat respostes ni implementades pel Govern”. Rodríguez urgeix, així, a l’aprovació de la modificació de la llei LGTBI de Catalunya que “incideix en la reparació i l’acompanyament a la víctima”, ha afirmat.

“Tenim la fotografia, una bona diagnosi, sabem com actuar. El que ens cal són més recursos, major participació de la presa de decisions per part de les entitats de la societat civil i un gir en les polítiques públiques, especialment les de la Generalitat, perquè se centrin en la prevenció i la reparació de les víctimes d’LGTBI-fòbia”, ha conclòs Rodríguez.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article