L’import màxim de les ajudes per a places de residència de gent gran puja a 1.239 euros al mes

La mesura impulsada pel Govern vol reduir les llistes d’espera i universalitzar l’accés a aquests equipaments


El Govern ha incrementat un 66% l’import màxim de les ajudes per a places de residència de gent gran i l’ha situat en 1.239 euros al mes. Ho ha anunciat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ha explicat que l’executiu ha aprovat un decret que contempla la revisió de les prestacions econòmiques vinculades (PEV).

La mesura permetrà cobrir el 62% del cost d’una plaça de residència en el cas de les persones amb rendes més baixes amb dificultats per fer front al copagament. Així mateix, contribuirà a reduir les llistes d’espera. Tot plegat suposarà un increment de prop de 5.000 beneficiaris de les PEV de cara el 2024 i un augment de 55 milions d’euros en el pressupost destinat a aquesta partida l’any vinent.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu, el conseller ha remarcat la capacitat transformadora del decret aprovat aquest dilluns. “Amb aquesta reforma avancem en la universalització de l’accés a les residències”, ha assegurat Carles Campuzano, que ha dit que tindrà especial impacte en les rendes més baixes. Ha remarcat que “poder sufragar amb diners públics fins al 62% del cost d’una plaça residencial és una mesura imprescindible per facilitar l’accés a tothom i, així, com complir amb el propòsit de reduir llistes d’espera”.

12.500 persones en llista d’espera

Per implementar aquestes millores, s’estima que caldrà incrementar el pressupost destinat a aquesta partida en 55 milions d’euros l’any vinent, per invertir-hi un total de 178,5 milions d’euros. Drets Socials preveu que el nombre de persones beneficiàries d’una PEV incrementarà, passant de les 11.377 beneficiàries que en gaudien el setembre de 2023 a més de 16.300 que ho podrien fer l’any vinent, un 43% més que actualment.

D’aquesta manera, el conseller ha detallat que la llista d’espera de persones que no tenen cap recurs residencial és de 12.500 i que amb la revisió aprovada aquest dimarts es podria reduir en prop de 5.000. “Confiem que amb aquesta acció i les 1.600 places que hem posat en marxa hi podem donar resposta”, ha apuntat. Campuzano ha recordat que feia més d’11 anys que no s’actualitzaven les quanties econòmiques associades a les PEV.

Reformar el sistema de dependència

Paral·lelament, el titular de Drets Socials també ha assenyalat que el decret també estableix millores de la prestació mínima que pot percebre un usuari de residència que ocupi una plaça PEV (el càlcul ve determinat en funció de la renda de cada persona). En aquest sentit, el Govern espanyol va establir enguany un mínim de 150 i 200 euros per a persones valorades amb un grau II o III. A Catalunya aquests imports s’ampliaran fins als 200 i 250 euros mensuals.

Campuzano ha aprofitat la seva intervenció per instar l’Estat a “obrir d’una vegada un debat seriós sobre el finançament de la dependència”. Segons el conseller el sistema de la dependència “ha fet fallida” i no es pot endarrerir més una reforma que doni resposta a la situació actual i futura que planteja el repte demogràfic de l’envelliment. “D’acord amb les projeccions demogràfiques pels propers anys és molt evident que sense un sistema de finançament sostenible, sòlid i estable aquest país no podrà afrontar els reptes vinculats a l’envelliment de la nostra societat”, ha conclòs el conseller, que ha exigit al Govern espanyol “lleialtat en el finançament del sistema de l’atenció a la dependència”.

Gratuïtat dels centres de dia per a persones amb discapacitat física o intel·lectual

Per altra banda, el conseller ha explicat que a través del decret també s’ha acordat suprimir el copagament en els serveis de centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual o física. Ha dit que es tracta d’una iniciativa que es fa necessària perquè les persones beneficiàries d’aquests recursos, amb un grau de dependència elevat, gaudeixen en molts casos de complements que acaben repercutint en l’import en concepte de copagament, fins i tot en els casos de famílies amb renda baixa.

Segons el Govern, la gratuïtat d’aquests serveis d’atenció diürna permetrà a aquestes persones i a les seves famílies disposar de més recursos per mantenir una atenció al domicili correcta, i retardar al màxim la seva institucionalització.

El cost de referència dels serveis de centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual o física fixat a la cartera de serveis socials és avui de 740 euros al mes. La supressió del copagament per part de les famílies implicarà que Drets Socials destini al pressupost de 2024 una partida extra de més de 500.000 euros per assumir-lo.

ACRA ho celebra

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha valorat molt positivament l'increment de les PEV a residències i ha demanat que es faci extensiu a centres de dia i ajuda domiciliària. "Són dos serveis essencials que fomenten l'autonomia personal, a més d'endarrerir el procés d'institucionalització", han assegurat des de l'organització, a més d'"enfortir" la cooperació publicoprivada i contribuir a la sostenibilitat del sector a mitjà i llarg termini.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article