Nova convocatòria de subvencions en recerca per fomentar els estudis de gènere

La línia d’ajuts d’Igualtat i Feminismes busca noves dades i indicadors que abordin la desigualtat de gènere i estarà dotada amb 400.000 euros


El Departament d’Igualtat i Feminismes publicarà aviat una convocatòria de subvencions en recerca destinada a projectes d’investigació en l’àmbit de la igualtat de gènere i els feminismes. Es tracta d’una línia d’ajuts que finançava l’Institut Català de les Dones fins que el 2010 va ser retallada. Ara es dotarà amb 400.000 euros. L’objectiu d’aquesta convocatòria és l’obtenció de noves dades i indicadors que abordin la desigualtat de gènere i que contribueixin a superar-ne les causes o els impactes, millorar els sistemes de seguiment i avaluació dels serveis i els programes dirigits a la seva erradicació, així com definir nous models preventius, d’anàlisi i de tractament.

Segons dades d’ONU Dones, actualment només es disposa de dades per avaluar el 20% dels indicadors d’igualtat de gènere dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per tant, són necessaris més projectes que mesurin, per exemple, l’impacte dels rols, les expectatives, els comportaments o les necessitats socialment construïdes i que puguin documentar la influència que té el gènere en l’accés als recursos i al reconeixement.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha explicat que “cal generar noves dades sobre les causes i conseqüències de les diferents formes de desigualtat, discriminació i violència envers les dones, perquè aquesta transferència de coneixement millora la qualitat del disseny, la implementació i l’avaluació de les lleis i les polítiques públiques d’igualtat”. “També permet superar els biaixos de gènere que encara arrossega la producció de coneixement. La recerca amb perspectiva de gènere és una millor recerca”, ha afegit la consellera.

Amb un màxim de 50.000 euros per projecte, la convocatòria prioritza onze àmbits de recerca: les desigualtats de gènere en el treball remunerat, en els treballs no remunerats i en el dret al temps; les diferències, desigualtats i biaixos de gènere en salut; els drets sexuals i reproductius; les resistències a les polítiques d’igualtat i als feminismes; la pressió estètica i les seves múltiples conseqüències; els impactes econòmics o socials de les violències masclistes; les violències sexuals; les violències digitals i les comeses en l’àmbit polític i l’esfera pública; les desigualtats en l’accés al reconeixement, les oportunitats i la participació social i política de les dones racialitzades, les dones migrades, les dones amb discapacitat o les dones grans, l’antigitanisme de gènere i la islamofòbia de gènere, i altres interseccions entre racisme i masclisme. Els projectes s’hauran de desenvolupar entre l’abril de 2024 i el setembre de 2025.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article