En perill el servei de dutxes per a persones sense llar del Gimnàs Social Sant Pau

L’entitat avisa que, si no cobra una subvenció de 200.000 euros de l’Ajuntament de Barcelona, hauran de tancar el servei a finals de mes


El Gimnàs Social Sant Pau alerta que haurà de tancar el servei de dutxes per a persones sense llar a final de mes per l’endarreriment en el cobrament de subvencions. Concretament, la cooperativa que gestiona l’espai critica que encara no s’ha efectuat cap pagament d’una ajuda de 200.000 euros concedida per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’Ajuntament de Barcelona, la qual afirmen que s’hauria d’haver ingressat al juliol o a tot tardar al setembre. Fonts del consistori asseguren que la subvenció està en tràmit amb la “màxima prioritat per accelerar el pagament”. 

La directora del Gimnàs Social Sant Pau, Lara Cáceres, explica que la decisió de tancar el servei de dutxes encara no és definitiva i han posat com a termini màxim el 31 d’octubre per prendre una decisió definitiva, a l’espera que l’IMSS pugui fer efectiu el pagament d’aquesta subvenció. En cas contrari, però, el gimnàs es veurà obligat a tancar el seu servei de dutxes, ja que és el que suposa una major despesa per a l’equipament. Cáceres subratlla, a més, que aquesta decisió obligaria l’entitat a “fer un ERTO”, el qual afectaria en un primer moment a les sis treballadores del torn del matí (quan es fa el servei de dutxes) i a les dues persones de direcció. 

“No volem deixar d’oferir aquest servei que beneficia a persones que viuen en una situació de gran tensió cada dia”, remarca la directora del Gimnàs Social Sant Pau, qui afegeix que no hi ha cap servei públic que ofereixi servei de dutxes per a les persones sense llar a Ciutat Vella, el districte de la ciutat on més persones viuen al carrer. Cada dia pasen per les dutxes del Gimnàs Social Sant Pau més de 200 persones, segons els càlculs de l’entitat. 

14.500 euros ingressats de 370.000 euros en subvencions 

Cáceres insisteix en el fet que la decisió de tancar el servei de dutxes del gimnàs es deu únicament a “un problema tècnic”, ja que l’estat de comptes del projecte per a enguany és positiu i tenen més de 370.000 euros concedits en ajuts, a més de les quotes de les persones que fan ús del servei de gimnàs de les tardes. El problema, però, és que de totes aquestes subvencions només han ingressat 14.500 euros, encara que els projectes s’estan desplegant des del gener. 

La directora del gimnàs comenta que fins ara han sobreviscut a base de fons propis i a través de préstecs d’altres entitats, com Coop57 o Arrels Fundació; però, tot i això, la situació s’ha tornat insostenible, amb treballadores que no han cobrat les seves nòmines a temps i fins i tot amb deutes amb petits proveïdors del barri als quals compren roba interior i material que distribueixen entre les persones sense llar que fan ús del servei de dutxes. 

En aquest sentit, Cáceres adverteix que ara per ara el tancament del servei de dutxes és el més imminent, ja que és el que suposa una major despesa en materials i salaris, però, si la situació es manté, aquest tancament afectarà també els treballadors i els usuaris del servei d’esport social que es brinda a les tardes. És a dir, en cas de tancar-se tots els serveis del gimnàs, les 12 treballadores de l’entitat passarien a l’atur i es deixaria de prestar un servei bàsic per a més de 200 persones sense llar cada dia. 

L’Ajuntament assegura que l’ajuda està en camí 

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona afirmen que la subvenció de 200.000 euros que s’ha concedit al gimnàs per part de l’IMSS està en tràmit i serà ingressada aviat. Segons aquestes fonts, el consistori va acabar de reunir tota la documentació necessària per procedir en el tràmit la setmana passada i ara mateix ja es troba en fase de fiscalització a intervenció. A més, destaquen que se li ha donat la màxima prioritat, per tal d’accelerar el pagament. Una informació que la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, i el gerent de l’IMSS, Javier Martínez Gómez, ja van comunicar a la cooperativa que gestiona el gimnàs aquest dimecres en una reunió. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article