Les dones són propietàries d’un de cada tres boscos a Catalunya, però no tenen poder de decisió 

Un estudi constata que només concentren el 9% de les feines forestals: “Ens fan sentir menors”


Un 32% de la propietat forestal a Catalunya està en mans de dones. En el món laboral, en canvi, només ocupen el 9% de les feines del sector forestal alhora que no estan representades en associacions ni estructures de decisió. Ho recull un informe encarregat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i que esdevé la primera radiografia d’un sector on també hi ha discriminacions i obstacles per a les dones que volen treballar al món forestal, cinegètic i la pesca continental. “És una feina que pot fer tothom però que, sovint, ens fan sentir menors, com si no tinguéssim la força o valentia que cal”, afirma Anna Barea, que porta cinc anys fent treballs forestals al Berguedà. L’estudi també incorpora mesures per revertir la situació.

“Ser una dona en un món d’homes no és fàcil”. L’Anna Barea sempre ha tingut clar, des que era ben petita, que volia treballar al bosc, però no ho ha tingut fàcil. Amb 23 anys, en porta cinc treballant al sector. Assegura que ha estat víctima de “retrets i comentaris masclistes”.

Ara, un estudi encarregat pel Departament d’Acció Climàtica constata que l’ocupació femenina al sector forestal està per sota del 10% i només augmenta en treballs a les administracions. En l’àmbit de la formació, també es veu aquesta poca representativitat. Només un 22% de dones escullen estudis d’enginyeria forestal o graus formatius relacionats en aquest àmbit.  

Barreres estructurals

La dona, a més, també pateix barreres estructurals vinculades a la seva responsabilitat directa de la cura dels infants, els horaris i l’absència de recursos en les condicions d’accés i desenvolupament professionals. Uns condicionats que, segons l’estudi, “reforça aquesta distància cultural de les dones vers el sector”.

L’estudi, que recull també la impressió de dones del sector, posa de relleu que aquest és un sector tradicionalment masculí, un fet que ha portat a normalitzar aspectes que suposen un obstacle per a les dones, com ara que el material i la roba estan pensats només per a cossos masculins o la plena disponibilitat per a les feines i horaris. Les entrevistades expliquen que han sentit que la seva vàlua professional s’ha “desacreditat” pel sol fet de ser dones, alhora que han patit discriminacions directes i indirectes per accedir al sector i per la conciliació  laboral i familiar.

Els estereotips de gènere i els prejudicis masclistes que relacionen la masculinitat amb activitats manuals que necessiten força i habilitat comporten la segregació horitzontal del sector. Així, les dones són més presents en les tasques de gestió, consultoria i recerca que en les feines manuals que es fan directament als terrenys forestals. Això també fa que les dones tinguin més obstacles per accedir a posicions directives, ja que han de fer un doble esforç per desenvolupar la carrera professional en les mateixes condicions que els homes.

Polítiques d’integració i altres accions

La directora general d’ecosistemes forestals i gestió del medi d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, ha explicat que “cal incorporar la mirada femenina” per “enfortir i fer més competitiu” el sector, tot incorporant aspectes com la capacitat de treballar en xarxa, un treball més col·laboratiu o la cura de tot l’equip. “Valors que no s’han tingut en compte” fins ara en un sector, ha dit, on els estereotips de gènere han fet que la feina del bosc s’associés “a la força i als homes quan, en realitat, la presa de decisions, la gestió i cura de la natura es pot fer perfectament per una dona”. I ha reivindicat també la capacitat de lideratge i el talent de les dones al món forestal.

Per revertir aquesta situació, el Departament d’Acció Climàtica impulsarà algunes accions, com ara la creació d’un grup de treball de propietàries forestals coordinat amb el Centre de Propietat Forestal per incorporar la perspectiva de gènere i generar referents; la redacció d’una guia per a les empreses i material gràfic amb mesures per garantir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones del sector i una exposició fotogràfica de dones forestals per posar en valor la feina que fan. Així mateix, també es revisarà la manera d’incorporar polítiques d’igualtat de gènera en àmbits com el Pla general de política forestal 2035 que s’està redactant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article