La PAH titlla l’acord del PSOE i Sumar en matèria d’habitatge de “decebedor” i “inconnex”

El Sindicat de Llogateres demana acabar amb els “brindis al sol” i reclama fer efectiva la regulació dels lloguers


La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha qualificat el contingut de l’acord del PSOE i Sumar en matèria d’habitatge de “decebedor” perquè no acaba amb els desnonaments ni planteja un pla coherent contra l’emergència habitacional.

“Proposa mesures inconnexes, sense concreció i que no es tiraran endavant”, ha considerat el col·lectiu, que ha lamentat que el text tampoc incorpori accions per frenar el “tsunami de desnonaments” que s’executaran si el 31 de desembre no es prorroga l’escut social. La PAH ha afirmat que l’acord entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz fa “molta fressa i poca endreça” perquè enumera una sèrie de problemes existents per a l’accés a l’habitatge, i possibles solucions, però no concreta de cap manera com s’abordaran, amb quins recursos, en quins terminis, ni quines mesures pal·liatives transitòries es faran.

La plataforma ha considerat que el document “eludeix pronunciar-se sobre el compliment dels compromisos internacionals d’Espanya sobre drets humans, en relació amb el dret a l’habitatge” i no assumeix propostes vàlides que resolguin l’emergència habitacional, com l’exigència de firma i renovació de milers de lloguers socials i assequibles que no volen les grans forquilles.

A més, ha dit que conté propostes “aberrants”, com l’aval del 20% en hipoteques per a joves, que segons la PAH “arribarà a molt poques persones, atesa la situació actual de les hipoteques i l’euríbor”. Ha afegit que aquesta iniciativa incentiva l’endeutament i distreu fons que haurien d’anar destinats a la generació de parc públic o a crèdits tous que poguessin evitar la pèrdua d’habitatges.

A més, ha avisat que el problema de l’accés a un habitatge és “transversal” i afecta la majoria de la societat. “Requereix solucions globals, molt especialment per a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat”, ha advertit. Respecte a la proposta del PSOE i Sumar perquè el parc públic d’habitatge representi el 20% del total, ha dit que és un “objectiu ambiciós” però ha criticat que no estigui vinculat a un pressupost o un calendari.

Escut social i baixada de preus dels lloguers

Per altra banda, la PAH ha afirmat que la proposta “ignora la situació de desenes de milers de famílies i persones que està sobrevivint al desnonament gràcies a l’escut social que caduca el 31 de desembre”. Així mateix, ha assenyalat que tampoc preveu l’ampliació de la moratòria hipotecària que afectarà el 15 de maig del 2024 desenes de milers de famílies. 

En una altra ordre de coses, ha criticat que abordar la baixada de preus del lloguer “únicament” des de la perspectiva de la Llei d’habitatge “no és suficient”. Ha dit que la norma  atorga aquesta responsabilitat a les comunitats autònomes i ha recordat que el PP i Vox han anunciat que no l’aplicaran al territoris on governen. “Cal un mecanisme universal que permeti que els lloguers a qualsevol poble o ciutat del territori espanyol quedin limitats per fer-los assequibles a la ciutadania, destinant no més del 30% dels ingressos del nucli familiar, com recomana estudis europeus”, ha sentenciat.

La PAH ha considerat que la Llei d’habitatge va suposar “una enorme frustració” per a les organitzacions en defensa d’aquest dret i per a les persones que han anat veient com el creixement dels lloguers i les hipoteques els està impedint accedir a una llar digne i adequada.

“Veiem de forma sistemàtica com el PSOE i Sumar no prenen en consideració les mesures que portem posant-los sobre la taula per acabar amb els desnonaments i l’emergència habitacional, especialment les contingudes a la Llei pel dret a un habitatge digne”, ha explicat la plataforma que s’ha compromès a seguir “exigint i lluitant per assolir solucions reals”.

Regulació de lloguers perquè hi hagi investidura

El Sindicat de Llogateres també s’ha posicionat sobre l’acord de govern entre el PSOE i Sumar, en el qual s’han compromès a desenvolupar la Llei d’Habitatge i a publicar de forma immediata l’índex de preus per tal de fer efectiva la regulació de lloguers. Des de l’organització asseguren estar “fartes de brindis al sol”. “Cada setmana veiem com desenes de llars estan exposades a pujades de lloguer totalment abusives i amenaçades a ser expulsades dels seus habitatges, sense alternativa habitacional, perquè els preus estan disparats i el ministeri de Transports s’ha negat a implementar la regulació de preus a Catalunya fins al moment”, recorden.

La llei d’habitatge estableix que el ministeri té tres mesos de marge per publicar les àrees tensionades definides per les comunitats autònomes des de la presentació de la documentació. “A Catalunya aquest termini s’acaba el 22 de novembre. Per tant, exigim a la ministra de transports Raquel Sánchez que publiqui immediatament les àrees tensionades i als partits catalans que van impulsar la regulació catalana, que no permetin la investidura si la regulació no està en vigor a Catalunya”, reclamen des del sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article