Els sindicats denuncien que gairebé 5.000 sanitaris que havien d’obtenir plaça fixa a l’ICS hauran d’esperar fins 2025

Criden als professionals a mobilitzar-se davant la “incompetència” en la gestió del procés d’estabilització


Diversos sindicats sanitaris critiquen que gairebé 5.000 aspirants que havien d’obtenir plaça fixa a l’Institut Català de la Salut (ICS) en la fase 1 del procés d’estabilització aquest 2023 hauran d’esperar ara fins a la fase 3, el 2025. Segons els sindicats, es tracta d’unes places addicionals que l’ICS va afegir a les ja convocades en la fase 1, que és per concurs de mèrits, i que ara ha d’anul·lar. Asseguren que la Direcció General de Funció Pública ha considerat que l’ICS va malinterpretar la normativa estatal i que no podia afegir les places a la convocatòria ja anunciada. L’ICS ha assegurat que, tot i endarrerir-se, aquests aspirants tindran plaça fixa el desembre 2024.

Els sindicats denuncien el que consideren “incompetència” de l’administració en la gestió del procés i expressen el malestar que això genera en els aspirants, que ara hauran d’esperar dos anys més per optar a una plaça.

L’origen de tot plegat es remunta a finals de setembre del 2023, quan el consell d’administració de l’ICS va aprovar ampliar les places ofertes en fase 1. Segons es va publicar al DOGC el 17 d’octubre del 2023, l’oferta d’ocupació pública de l’ICS per a l’exercici 2023 s’ampliava amb 4.679 places que corresponien a la taxa de reposició i que s’afegien a les 6.841 places ja convocades en fase 1, la primera fase del procés d’estabilització i que es regeix per concurs de mèrits. Per tant, en total s’havien d’adjudicar per concurs de mèrits 11.520 places amb l’objectiu de complir amb la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública.

Els sindicats, però, denuncien que ara aquestes places no es podran sumar en aquesta primera fase i hauran d’afegir-se a la fase 3 del procés, que és una fase d’oposició ordinària i que, d’acord amb el calendari inicial, es preveu que estigui resolta per a totes les categories que tenen places convocades entre finals de l’any 2024 i el primer semestre del 2025.

L’ICS assegura que tots els aspirants tindran plaça fixa el desembre del 2024

Per la seva banda, l’ICS al·lega que el febrer passat va engegar una convocatòria única, dividida en tres fases (concurs de mèrits, concurs oposició del procés d’estabilització i concurs oposició del procés ordinari) de més de 12.000 places per assolir el principi de màxima estabilitat, que correspon al 8% màxim de temporalitat en llocs estructurals. Les persones aspirants han presentat la seva documentació una única vegada per a aquest procés per facilitar la resolució de la convocatòria. La primera fase, en la que s’estabilitzaran 6.841 places, es resoldrà a finals d’aquest 2023 i ocuparan la plaça fixa el primer trimestre del 2024. A continuació, començaran els exàmens d’oposició per a la resta de places, 2.291 de la fase 2 i 3.348 de la fase 3.

A més, el consell d’administració de l’ICS, el passat 28 de setembre va aprovar l’oferta pública del 2023, tan l’ordinària de 1.532 places com una d’addicional extraordinària de 4.679 places, per continuar amb el compliment de la reducció a un màxim del 8% de la temporalitat abans del desembre del 2024.

En aquell consell també es va aprovar que les 4.679 places poguessin estabilitzar-se ja en la fase 1 del procés d’estabilització engegat el mes de febrer. Finalment, aquestes places addicionals s’hauran de distribuir, per qüestions tècniques relacionades amb el reial decret llei 5/2023, a les fases posteriors del mateix procés i es resoldran durant l’any 2024.

L’ICS assegura que l’únic objectiu de la institució amb la inclusió d’aquestes places extra en la primera fase era agilitzar l’accés a les places recentment afegides a les persones candidates. I es va fer una interpretació de la llei estatal en base a aquest objectiu. En no ser possible, l’ICS va informar-ne a principis d’aquesta setmana als agents socials i també a través dels seus canals habituals.

Aquesta situació no endarrereix els terminis establerts ni l’oferta total de places d’estabilització de l’ICS. La previsió de l’inici dels exàmens de la fase 2 i 3 es manté durant el primer trimestre del 2024. Abans del 31 de desembre del 2024 la institució haurà estabilitzat prop de 20.000 professionals, assegura.

“Tardor calenta” de mobilitzacions

Des de SATSE fan una crida a tots els professionals de l’ICS a mobilitzar-se i enceten una “tardor calenta” contra la “inseguretat jurídica” que genera als aspirants la situació. El sindicat acusa l’ICS de no estar compromès amb proporcionar una feina estable als seus professionals i prepara un seguit d’accions de protesta. A més, assegura que denunciarà els fets davant del Síndic de Greuges i convocarà a totes les categories i estaments afectats a una gran mobilització a principis del mes de novembre. El sindicat avisa que no permetrà que “per omissió o negligència del mateix ICS, les infermeres, llevadores i fisioterapeutes es quedin sense la plaça fixa que per justícia mereixen”, ha reclamat.

Per la seva banda, Infermeres de Catalunya, SAE i SOM Intersindical han convocat una concentració aquest divendres al matí davant del Centre Corporatiu de l’ICS i esperen que més sindicats s’hi sumin. “Entenem que aquesta situació, com tantes altres viscudes durant aquest procés en què se succeeixen els errors, les males interpretacions, els problemes i la desinformació —sense que l’ICS n’assumeixi cap culpa— són causades per la seva incompetència, i exigim l’assumpció de les degudes responsabilitats”, indiquen. Per això, asseguren, ja han demanat una reunió urgent amb recursos humans de l’ICS.

Al seu torn, CSIF també demana depurar “responsabilitats” pel “nyap” en el procés d’estabilització que afecta directament milers d’opositors que “fa anys que treballen com a eventuals”, han criticat. “L’ICS deixa en evidència, novament, la incapacitat i ineptitud en la gestió de recursos dels gerents del Departament”, assegura l’organització sindical, que lamenta que es retallin “de nou” les expectatives laborals dels treballadors de la sanitat pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article