Un projecte europeu apropa l’art a les persones amb discapacitat en contextos inclusius

La iniciativa ha donat fruit a una guia per a la construcció d’espais culturals


El MNAC ha acollit aquest passat divendres la presentació dels resultats del projecte INARTdis, un projecte europeu que ha fomentat la col·laboració de persones amb i sense discapacitat per dur a terme creacions artístiques conjuntes.

El projecte, coordinat per la UAB, es va iniciar el 2020 i ha donat lloc a l’elaboració d’una guia per a la construcció d’espais culturals inclusius, que permet a les institucions culturals valorar el seu grau d’inclusió per a totes les persones, així com també a un documental.

Durant aquest període s’han detectat les diferents necessitats dels centres culturals i educatius sobre el valor de l’art en la generació d’espais inclusius i s’ha dissenyat accions formatives projectes de creació artística. En concret, ha posat en contacte les necessitats de participants de 32 institucions socioeducatives amb 34 institucions artístiques i culturals europees.

Josep Maria Sanahuja, director Centre d’Estudis i Recerca per a una Societat Inclusiva (CERSIN) de la UAB, ha presentat el projecte com a un repte “per donar veu a totes les persones”. “Es tracta d’apropar l’art i la cultura per desenvolupar la integració social per mitjà de la creació artística”, ha indicat.

Per la seva banda, el director del MNAC, Josep Serra, ha remarcat que “posar el visitant al centre del museu és una prioritat”, tot destacant la idoneïtat d’aquest projecte, que serà una oportunitat per “aplicar amb detall les demandes de la guia per als nous projectes del museu”. Per la seva part, Sílvia Duran, directora de l’Àrea de Públics de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha considerat que “el projecte dona molta llum per fer canvis per atendre la diversitat de la població”.

La jornada també ha comptat amb l’estrena del documental sobre espais creatius inclusius ‘Venim a crear. Institucions culturals per a tothom’, un recorregut audiovisual pels diferents processos creatius que han tingut lloc a les sis seus del projecte INARTdis, amb més de vuitanta institucions culturals i socioeducatives implicades a Alemanya, Àustria, Cantàbria, Catalunya, Macedònia del Nord i Portugal.

Un espai en format de fira ha omplert la sala oval per donar a conèixer i compartir els projectes artístics duts a terme a les diferents seus, per donar pas a una desfilada de moda diversa i reivindicativa fruit d’una de les accions del projecte, on les persones amb capacitats diferents han participat en la creació i disseny de peces de roba adaptades a les seves necessitats.

A Catalunya, un total de 12 centres educatius-socioeducatius i institucions artístiques-culturals col·laboren de manera activa en aquest projecte: l’Escola de la Mar de Barcelona, l’Institut Vallbona d’Anoia, l’Institut Costa i Llobera, l’Escola Rel, la Fundació Aspasim, la Fundació Aspace (Badalona), els Tallers Bellvitge, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Can Framis – Fundació Vila Casas, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Mercat de les Flors – Casa de la Dansa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article