Satse demana al Síndic de Greuges investigar les “irregularitats” al procés d’estabilització de l’ICS

Exigeix a Funció Pública informació sobre el canvi de criteri i el retorn de les 5.000 places anul·lades de la fase 1


Satse ha presentat una queixa formal davant del Síndic de Greuges perquè investigui les “irregularitats” al procés d’estabilització de l’Institut Català de la Salut (ICS). 

El sindicat ha demanat que es prenguin “mesures urgents” per revertir l’anul·lació de gairebé 5.000 places que inicialment s’havien inclòs en la fase de concurs de mèrits d’aquest procés. A més, ha reclamat que es “depurin responsabilitats” d’aquelles persones que “per les seves accions o per negligència han provocat la situació”. En paral·lel, ha demanat a la Direcció General de la Funció Pública que justifiqui el canvi de criteri i retorni les places retirades. El sindicat ha convocat una mobilització el proper 7 de novembre al Departament de Salut.

El sindicat ha recordat que l’any 2022 l’ICS va convocar un procés d’estabilització del seu personal que constava de tres fases. La primera d’elles consistia en un concurs de mèrits sense examen. El 2023 es va publicar una ampliació de les places d’aquesta fase, el que suposava que 4.679 treballadors obtindrien un lloc de feina fix gràcies a la seva experiència professional a la sanitat pública. El sindicat ha explicat que la setmana passada, l’ICS va comunicar verbalment als sindicats que la Direcció General de Funció Pública feia una interpretació restrictiva de la normativa, obligant a revertir la decisió i a anul·lar les places afegides a la fase 1.

En l’escrit que Satse ha fet arribar a la síndica, el sindicat ha apuntat que la direcció de l’ICS no ha “presentat cap document, informe o requeriment de la Direcció de Funció Pública” que justifiqui la seva decisió. Alhora, ha demanat que l’entitat deixi clar “qui ha pres la decisió de retirar les places i sota quin criteri”.

A més, ha qualificat la situació creada de “desgavell”, perquè està “trencant les legítimes expectatives dels aspirants en un tema tan sensible”, personal que treballa a l’ICS de manera “temporal i sense estabilitat”.

A parer de Satse, la decisió d’anul·lar les places del concurs de mèrits “no s’ajusta a dret” i va en contra de la finalitat de la Llei de mesures urgents per la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública. “El procés deriva d’una norma que pretén donar un lloc de feina estable a aquells professionals que han demostrat sobradament la seva vàlua i que porten anys de dedicació al sistema”, ha manifestat el sindicat.

Per tot plegat, Satse ha convocat una mobilització el 7 de novembre a les portes del Departament de Salut. “Creiem que ara toca moure’s, tant els que estan afectats com els que no, i demostrar a l’administració que no pot seguir mantenint aquest altíssim grau d’inestabilitat laboral entre els seus treballadors”, ha afirmat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article