Catalunya reclama recursos i coordinació per gestionar l’arribada de persones migrants de les Canàries 

Tània Verge considera “imprescindible” una partida extraordinària per als municipis amb més arribades


La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha demanat al Ministeri d’Inclusió més recursos, una millor coordinació i una distribució “més equilibrada” per gestionar l’arribada de persones migrants a les illes Canàries.

Verge ha transmès el missatge en el marc de la reunió convocada pel ministeri per tractar la qüestió. El departament considera “imprescindible” una partida extraordinària per donar el suport “adequat” als municipis amb més arribades.

Alhora, el departament recorda que ha traslladat al ministeri “en múltiples ocasions” la necessitat de reforçar la coordinació i la “codecisió” als territoris amb un volum d’acollida superior “com és el cas de Catalunya”.

En aquest sentit el Govern posa de manifest la necessitat d’aprofitar “l’experiència” d’aquests territoris per “tenir en compte la capacitat i el potencial tensionament dels serveis sanitaris o socials” del municipi d’acollida, i per tant preveure els recursos econòmics que haurien de transferir-se a la Generalitat i als ens locals.

També considera que cal millorar la cooperació i codecisió per “tenir en compte els contextos locals als quals arriben les persones”. En aquest sentit el Govern posa com a exemple que hi ha hagut derivacions a municipis molt propers que comparteixen regió sanitària.

A banda, el Departament d’Igualtat i Feminismes demana al Ministeri d’Inclusió que “es prevegi i s’eviti” la situació de “desprotecció” en la qual es poden trobar les persones migrades un cop quedin fora del programa estatal, així com la cobertura de necessitats bàsiques que calgui cobrir en els municipis on s’allotgen ara.

Pel que fa a la distribució més equilibrada, Igualtat i Feminismes reclama un sistema de quotes “clar i transparent” basat en criteris “objectius” que assegurin “un projecte de vida digna” per als migrants o sol·licitants d’asil.

Finalment, el departament ha apel·lat a la “responsabilitat” de “tots els territoris” de l’Estat en la gestió d’aquesta “crisi humanitària”, tant pel que fa a l’acollida de les persones migrades com “en els discursos que es fan des dels governs per no generar alarma social ni alimentar la xenofòbia”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article