El 84% de les denúncies per delictes sexuals a través d’internet tenen com a víctima la infància i adolescència

Els abusos comencen de mitjana als 13 anys i el 95% dels agressors no tenen antecedents penals


De les 400 sentències judicials de casos d’agressions sexuals a tot l’Estat espanyol analitzades per Save the Children, 33 són específiques d’abús sexual a través d’internet. Del total de denúncies per aquest tipus de delicte, el 84% són dirigides a infants o adolescents. Les nenes representen un 57,4% de les víctimes, en gairebé la meitat dels casos l’agressor és una persona desconeguda i el 95% dels abusadors no tenen antecedents penals. A Catalunya, el 2022 es van presentar 72 denúncies per delictes cibernètics contra la llibertat sexual que tenien com a víctimes infants, 48 de les quals eren dirigides a nenes i adolescents.

L’últim informe de Save the ChildrenPer una justícia a l’altura de la infància, recull que les nenes representen un 57,4% del total de víctimes d’abús sexual en línia, mentre que els nens ho són en el 42,6% dels casos. Aquestes xifres contrasten amb les de l’abús sexual físic, on vuit de cada deu víctimes són nenes. L’informe indica que ha augmentat l’edat a la qual comencen a produir-se els abusos, passant d’11 anys en l’abús físic als 13 anys en en que es produeix en línia.  

L’entitat ha mostrat també la seva preocupació pel temps de durada dels processos judicials. En el període analitzat, el 67% dels processos van durar entre dos i tres anys. Referent a les proves en els judicis, destaquen les documentals, testificals o pericials en gairebé sis de cada deu casos. 

Demanen una justícia especialitzada

Save the Children reclama la necessitat d’una legislació específica que garanteixi els drets dels infants que han estat víctimes de qualsevol tipus de violència, com és l’abús sexual a través d’internet. 

Des de l’entitat indiquen que aquesta legislació ha de concretar-se en la implantació de jutjats especialitzats en atenció a la infància víctima de violència i la creació d’una fiscalia específica de violència contra la infància, que participi en tots els processos on hi hagi un infant víctima. Demanen també formació inicial i constant de tots els operadors jurídics i l’assistència jurídica a les víctimes, acompanyant-les des de l’inici fins al final del procés i assegurant la seva gratuïtat en els casos que marca la llei.

“A més, és fonamental un ús segur i responsable d’internet per part dels infants. Per la seva seguretat, hem de dotar-los d’eines suficients per prevenir aquest tipus de situacions i ajudar-los a identificar aquelles en les quals puguin estar en risc”, afegeix Ona Lorda Roure, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article