Nou Barris tindrà gairebé un desnonament per setmana fins a finals d’any

El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris alerta que els fons voltor estan expulsant les veïnes del barri i reclama lloguers socials


Des d’aquest dijous i fins a finals d’any, Nou Barris té a la pràctica un desnonament per setmana. Així ho denuncia el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, que alerta que té coneixement de sis desnonaments programats al districte abans de les festes de Nadal, però no descarta que puguin detectar-se nous casos o que n’hi hagi molts que no arribin a la seva assemblea. El sindicat subratlla que els culpables d’aquests desnonaments tenen nom i cognom de bancs i fons voltor —Cerberus-Divarian, Blackstone-Anticipa i SAREB— i reclamen lloguers socials per a totes les famílies afectades, com ho estableix la llei 24/2015.

El primer d’aquests sis desnonaments que hi ha programats a Nou Barris d’aquí fins a finals d’any és el d’una família que viu a un pis propietat de l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona (IMHAB), el qual té data de llançament aquest mateix dijous. Tot i això, des del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris destaquen que d’aquí fins abans de les festes de Nadal hi ha altres cinc desnonaments ja programats, pràcticament un per setmana. 

El sindicat recorda que “Nou Barris ha sigut el districte amb una major pujada del lloguer a tota Barcelona l'últim any” i remarca que “la majoria dels desnonaments afecten especialment veïnes en situació vulnerable, majoritàriament dones, d'origen migrant i amb infants a càrrec”, com ho són els casos programats d’aquí fins a finals d’any. Aquests desnonaments són, majoritàriament, d’habitatges propietat de bancs i fons voltor. Concretament: dos de la Sareb, un Divarian (Cerberus) i un altre d’Anticipa Real Estate (propietat del fons Blacsktone). 

“Quan parlem de la problemàtica d'accés a l'habitatge a Barcelona, cal posar la responsabilitat on toca. I els responsables en aquest cas tenen nom i cognoms: bancs i fons voltor que especulen amb les nostres llars i ens fan fora dels nostres barris i de la ciutat”, afirmen. 

El Sindicat d'Habitatge de Nou Barris critica també que “els serveis públics institucionals són insuficients per donar resposta a aquestes situacions” i, per tant, reclamen a les administracions públiques que s'augmentin “els recursos institucionals per donar resposta a les situacions de manca d'habitatge i que faciliti vies de negociació directa amb les propietats per trobar solucions reals i efectives que permetin a les famílies afectades mantenir el seu habitatge, el seu barri i la seva comunitat”.

Casos d’estafa 

Per altra banda, el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris denuncia que han detectat diversos casos on veïnes del barri han sigut estafades: han pagat per tenir les claus d’un pis, sense saber que aquest no era propietat de les persones que els hi estaven “llogant” l’habitatge i, seguidament, han sigut denunciades per la propietat per ocupació i se’ls hi ha obert un procediment de desnonament. Des del sindicat apunten que, casualment, aquests casos són de pisos que pertanyen a la mateixa propietat, Anticipa Real Estate, una filial del fons voltor Blackstone. 

“Les màfies s'aprofiten d'un mercat de lloguer racista i especulador, que impedeix que les veïnes dels nostres barris puguin tenir un habitatge digne. Mentrestant, els fons voltor actuen amb connivència, desnonant famílies que no tenen cap altra alternativa residencia”, asseguren.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article