El Parlament insta el Govern a “suprimir” el pla pilot de la renda bàsica universal i “reformar” la renda garantida

Entitats pro renda bàsica universal insten els partits a posicionar-se “a favor o en contra d’una vida plena”


El Parlament ha instat el Govern a “suprimir” el pla pilot de la renda bàsica universal a partir de l’1 de gener i “reformar” la renda garantida de ciutadania perquè arribi a més persones i “contribueixi” a la lluita contra els problemes en l’accés a l’habitatge.

En una moció impulsada pel PSC-Units, la cambra també demana que l’executiu creï una oficina d’investigació social amb l’objectiu de “facilitar l’accés a les rendes a totes aquelles persones que hi tenen dret”. Per altra banda, en un segon text presentat per ERC, recorden que la renda bàsica universal és una “assignació” que vol ajudar a “totes les persones a viure en condicions de dignitat”, tot i que reconeixen que “encara genera dubtes” i “qüestions a resoldre”. Ambdues mocions s’han aprovat.

“Eliminar” el Pla Pilot de la RBU

El text del PSC aprovat pel Parlament, gràcies a l’abstenció de Junts, demana al Govern que elimini el pla pilot de la renda bàsica universal a partir de l’1 de gener del 2024 tal com va aprovar la cambra catalana en el marc del debat de política general. Aixi mateix, reclama que es “doti” Catalunya d’una nova oficina d’investigació social.

La proposta dels socialistes pretén que aquesta oficina ajudi en “l’accés a les rendes a totes aquelles persones que hi tenen dret”, “estudiar” el procés d’envelliment que viu la població” i vol que aquest nou òrgan “presenti el nou marc de treball” a la Comissió de Drets Socials durant el primer trimestre del 2024.

“Reformar” la renda garantida de ciutadania

Per altra banda, el text que ha presentat ERC i també s’ha aprovat insta l’executiu català a “reformar” la Renda Garantida de Ciutadania per tal que sigui “compatible amb el treball” i contribueixi a “afrontar les necessitats de la societat” com l’accés a l’habitatge. En relació a la renda bàsica universal, el text presentat pels republicans reconeix que “encara genera dubtes” i interpel·la el Govern a “continuar amb els treballs d’estudi ja iniciats i a incorporar-hi aquells treballs i objectius que es determinin en els nous òrgans de governança”.

Entitats pro renda bàsica universal insten els partits a posicionar-se “a favor o en contra d’una vida plena”

Després del debat de les dues mocions aprovades al Parlament, la Plataforma Juvenil en Defensa de la Renda Bàsica Universal És Bàsic ha instat els partits amb representació al Parlament a “abandonar el debat tècnics” i posicionar-se “a favor o en contra d’una vida plena”. Representants de la plataforma han comparegut aquest dijous a la tarda a la cambra catalana per reivindicar “una vegada més” aquesta mesura com a “eina de transformació necessària per pal·liar la precarietat que pateix particularment el jovent”. 

En referència a la primera moció debatuda i aprovada —presentada pel PSC i que proposava l’eliminació de l’Oficina del Pla Pilot en el seu primer punt, i ha tirat endavant gràcies a l’abstenció de Junts—, la plataforma juvenil ha denunciat la “voluntat” d’aquestes formacions de “desviar el debat de la qüestió ideològica i política”, així com d’actuar “amb covardia” per “no voler assumir que determinades forces polítiques estan en contra d’una mesura destinada a reduir les desigualtats”.

En paral·lel, És Bàsic ha anunciat que segueix sumant esforços d’entitats i persones a títol individual per seguir difonent la renda bàsica universal i que prepara una nova proposta de resolució que “promogui la implementació sense preàmbuls” de la mesura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article