Inversió rècord de 400 milions d’euros en infraestructures socials, accessibilitat i innovació 

El Govern finança, a través dels fons Next Generation EU, més de 750 projectes de protecció social per equiparar Catalunya amb els països europeus més avançats


Amb el suport de            

Catalunya rebrà una injecció rècord de 400 milions d’euros, provinents dels fons europeus Next Generation EU, per impulsar més de 750 projectes socials i millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o malaltia mental i persones sense llar.

Segons el Govern, aquesta partida pressupostària permetrà equiparar les infraestructures i projectes en l’àmbit de la protecció social als països europeus més avançats. Pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, es tracta de “la inversió social més gran de la història de Catalunya”. “Mai no s’havia fet un programa d’inversions tan gran i tan divers, i per a tants col·lectius alhora”, ha subratllat.  

 LA INVERSIÓ SOCIAL MÉS GRAN DE LA HISTÒRIA A CATALUNYA 

400 milions d’euros per millorar la qualitat de vida de les persones 

Més de 750 projectes socials  

351 projectes d’entitats 

237 projectes del món local 

177 projectes propis 

La inversió en polítiques socials té sis línies d’actuació: 

  1. Nous equipaments d’atenció social i remodelació dels existents  
  2. Les noves tecnologies al servei de l’atenció de les persones  
  3. La tecnologia com a element transformador dels serveis socials  
  4. Innovació en serveis socials  
  5. Modernització d’infraestructures, digitalització i millora d’espais residencials d’atenció a la infància o destinats al lleure educatiu 
  6. Catalunya, país accessible  

208 milions d’euros en infraestructures socials 

El gruix de la inversió social, un total de 208,4 milions d’euros, es destinarà a infraestructures socials, cosa que permetrà construir més de 40 equipaments nous i 111 ampliacions o remodelacions de centres residencials i diürns destinats a la gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental i centres per a la protecció de persones sense llar. 

En aquest àmbit, destaca una inversió de 33 milions d’euros per a la construcció de tres noves residències i centres de dia per a la gent gran, de titularitat de la Generalitat, a Sabadell, Terrassa i Barcelona. “Feia una dècada que el Govern no invertia en la construcció de residències i centres de dia per a gent gran”, apunta el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. 

A més, en el marc del conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, es finança la construcció del Centre d’acolliment nocturn i diürn d’emergències Ramón Turró i la construcció d’una unitat de convivència per a gent gran a la promoció de l’antiga Quirón. 

En l’àmbit de les persones amb discapacitat, Drets Socials invertirà 5,5 milions d’euros en un nou model d’atenció a la residència Can Serra de l’Hospitalet, i 4,8 milions d’euros per a la residència Joan XXIII, a Cerdanyola del Vallès. Una altra actuació destacada és la rehabilitació del Vapor Cortés, a Terrassa, que servirà perquè la Fundació Prodis pugui implantar un nou model comunitari d’atenció diürna. 

35 milions d’euros en tecnologia per l’autonomia personal 

Per tal de fomentar l’autonomia personal i endarrerir la institucionalització el màxim de temps possible, el Govern finança també 180 projectes tecnològics al servei de l’atenció de les persones. Un dels més destacats és l’assistent robòtic ARI. En el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, el Govern ha invertit 5,4 milions d’euros en l’adquisició de 1.000 unitats d’assistents robòtics per acompanyar la gent gran que viu sola.  

Un altre dels projectes subvencionats és la plataforma E-Cuida, un servei integral per millorar la qualitat de vida de la persona cuidadora, de la Fundació Pere Tarrés.

39 milions d’euros per a projectes tecnològics i transformadors 

39 projectes tecnològics veuran la llum els pròxims anys gràcies a la inversió de prop de 40 milions d’euros del fons europeu. Un d’aquests projectes és SimbiòTIC, impulsat per la Taula del Tercer Sector en col·laboració amb l’associació SinèrgiaTIC, i servirà per acompanyar més d’una vuitantena d’entitats socials en la gestió de dades i la millora de l’atenció a les persones. 

39 milions d’euros per a projectes d’innovació social 

També s’invertiran 39 milions d’euros del fons Next Generation EU per a l’impuls de 120 projectes pilot d’innovació social en l’àmbit dels serveis socials. Per exemple, se subvencionarà el projecte PLATEA, per a joves de 18 a 30 anys amb problemes de salut mental, i també el projecte del Passaport Edunauta, de la Fundació Bofill, adreçat a infants de tres a 12 anys en situació de vulnerabilitat pel que fa a oportunitats d’aprenentatge. 

39 milions d’euros per als equipaments d’infants i joves 

La Generalitat també destina 39 milions d’euros a infraestructures per a infants i joves. Això servirà per construir set unitats integrades de Barnahus, d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals, a Tortosa, Lleida, la Seu d’Urgell, Mataró, Terrassa i Manresa. Aquests nous equipaments se sumaran a la Barnahus de Tarragona, ja en funcionament i edificada amb fons Next Generation EU. 

El Govern també impulsarà, entre d’altres, les obres a l’antiga ciutat del repòs de Tarragona, que es convertirà en l’alberg juvenil més modern i sostenible del país.  

14 milions d’euros per millores en l’accessibilitat 

86 municipis i un consell comarcal rebran subvenció per a projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics, cosa que permetrà 184 intervencions a tot Catalunya. 

Més informació a https://dretssocials.gencat.cat/ca/el_departament/fonseuropeus/

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article