Entitats socials diuen que la reserva del 30% per a habitatge social “funciona” i acusen els partits de boicotejar-la

Demanen al consistori més recursos per fer complir la mesura i evitar fraus


Entitats socials s’han concentrat aquest dilluns per defensar la reserva del 30% en les noves construccions per a habitatge social a Barcelona. “La mesura funciona”, ha dit la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, que ha acusat alguns partits polítics de voler-la tombar.

Els portaveus han coincidit que si no s’han assolit les xifres d’habitatge social esperades ha estat per la decisió de no suspendre llicències que ja estaven en curs, per la pandèmia, que va bloquejar les activitats, i per la manca d’inspeccions del consistori. “Si s’haguessin fet inspeccions rigoroses, ara a la ciutat hi hauria més pisos”, ha dit Delgado. Les entitats demanen a l’Ajuntament de Barcelona més recursos per fer complir la reserva i evitar fraus.

“Volem denunciar l’intent de l’alcalde Collboni de desactivar la mesura del 30% de la mà de Trias i el lobby immobiliari, que té molts interessos per tombar-la”, ha dit el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jordi González. En aquest sentit, ha alertat que malgrat que el consistori està dient que la seva intenció és modificar la normativa per fer-la efectiva, el que vol realment és aturar-la i que la ciutat pateixi un “retrocés” de drets socials. Aquesta roda de premsa ha estat el tret de sortida a la campanya ‘Contra l’especulació, defensem el 30%’, que pròximament anunciarà accions per defensar la regulació.

Delgado ha dit que la mesura ha estat “boicotejada des del primer minut” per part d’alguns partits polítics. La portaveu de la PAH ha afirmat que no és casual que sigui ara, “quan la mesura comença a funcionar al 100%”, que es digui que no funciona, i ha explicat que té constància de les maniobres dels lobbies per no perdre negoci i esquivar el 30%. Demanar assabentats, fer comunicats d’obres menors o subdividir les promocions han estat algunes de les accions que han pres les promotores per evitar la regulació.

A banda, les entitats han denunciat que el consistori no ha fet prou inspeccions per fer efectiva la mesura ni ha sancionat els que se saltaven la llei. “Amb una vigilància real podríem haver guanyat més habitatge protegit”, ha dit Delgado.

Les entitats socials han assegurat que el grup d’experts que ha format el consistori per avaluar la mesura no representa la societat civil. “L’ha creat l’alcalde per ajustar el 30% assegurant que no funciona sense aportar estudis ni dades que ho demostrin”, ha dit Delgado. Malgrat que no s’ha fet públic qui el forma, tenen la sospita que hi ha l’Associació de Promotors de Catalunya i, en canvi, no hi són les entitats impulsores de la mesura. “Si no es parteix d’una anàlisi objectiva no tindrà cap mena de credibilitat”, ha avançat la portaveu.

Una vintena de persones s’han mobilitzat fins al carrer Pelai número 1 per demostrar que la mesura del 30% dona fruits. En aquesta ubicació s’està construint un edifici que comptarà amb cinc pisos de venda social. “Avui en dia els barcelonins no es poden permetre viure al centre de la ciutat i aquesta mesura blinda que qualsevol persona amb pocs recursos pugui fer-ho”, ha explicat González. Mentre que uns pisos es vendran a preu de mercat, és a dir, per uns 430.000 euros, n’hi haurà cinc que es posaran a la venda per uns 150.000 euros. Un cop acabada la roda de premsa, han enganxat cartells a favor del 30% en un dels murs del recinte. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article