Barcelona insta la Generalitat a prohibir els mòbils a primària i secundària

L’ajuntament vol que es garanteixi que els joves no utilitzen el dispositiu als centres educatius


L’Ajuntament de Barcelona insta la Generalitat a garantir la no utilització dels mòbils per part dels joves i adolescents als centres educatius. Així ho recull una proposta de BComú aprovada a la Comissió de Drets Socials aquest dimarts amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció del PP. El text proposa que la no utilització es faci amb una normativa general per a tots els centres començant per la prohibició de l’ús dels mòbils a la primària i secundària i mitjançant un procés dialogat amb la comunitat educativa. A banda, també insta l’Estat i la Generalitat a regular l’ús dels mòbils per part d’infants i joves en totes les esferes socials, sobrepassant l’àmbit de l’escola.

A més, la proposició demana que l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el colideratge del Consorci d’Educació de Barcelona, insti al propi Consorci i al Departament d’Educació a establir “una normativa o directrius clares i d’obligat compliment per als centres, anant més enllà de les simples recomanacions o l’apel·lació a l’autonomia de centres”, han reclamat.

La regidora dels comuns Gemma Tarafa ha assenyalat durant la seva intervenció els impactes en la salut física i mental dels joves quan fan un ús abusiu del mòbil i ha demanat abordar-ho “com a societat”. Per començar, ha afirmat, demanant una regulació per al no ús als centres educatius, no només a l’aula sinó també en menjadors i patis. “Ha d’haver-hi una instrucció i un acompanyament clar als centres de primària i secundària i treballar amb la comunitat educativa”, ha assegurat.

La proposició aprovada també demana que el govern convoqui durant el mes de novembre la xarxa d’experts del II Pla de Salut Mental de Barcelona sobre mòbils, amb participació de les famílies i la comunitat educativa.

La segona tinent d’alcalde, Eugènia Gay, ha defensat durant la seva intervenció la necessitat d’una regulació sobre l’ús dels mòbils i ha destacat la importància que es basi en criteris “unificats” i no depengui únicament de l’autonomia dels centres. Gay ha recordat que és el Departament d’Educació qui ha d’impulsar la regulació i ha expressat el suport de l’Ajuntament de Barcelona en aquest sentit.

Poc després, la Comissió de Drets Socials també ha donat llum verda a una proposició presentada per ERC que sol·licita un debat i que s’elabori una guia de recomanacions sobre bones pràctiques en relació amb l’ús del mòbil a més d’una campanya informativa adreçada a adolescents i famílies amb recursos com els casals de joves i entitats de lleure. El text s’ha aprovat per unanimitat.

La regidora republicana Eva Baró ha destacat que el debat i la possible regulació ha d’anar més enllà de l’àmbit escolar “perquè la problemàtica de l’ús, mal ús i abús del mòbil es dona les 24h del dia”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article