Puja un 150% en cinc anys el nombre de joves atesos per ASSÍS, sobretot dones

Les persones d’entre 18 i 30 anys representen gairebé el 20% de les noves acollides a l’ens


L’entitat ASSÍS, que acompanya persones sense llar, ha alertat que les sol·licituds de joves d’entre 18 i 30 anys per accedir als seus recursos han pujat un 150% en els darrers cinc anys. En el cas de les dones, l’augment ha estat del 1.167%. L’edat mitjana dels joves s’ha reduït dels 28 anys el 2018 als 23 el 2023. Actualment, aquest col·lectiu representa gairebé el 20% de les noves acollides. L’entitat també alerta que cada vegada es tracta de situacions més cronificades.

A més, una enquesta de l’entitat indica que tres de cada quatre dones en situació de sensellarisme han patit violència al llarg de la seva vida, un 7% més que el 2021. Les dones que han patit violència en situació de carrer han passat del 44% el 2021 al 57% el 2022. El 97% ha patit violència psicològica, el 67% física i el 61% violència sexual. Concretament, les dades indiquen que l’assetjament i la intimidació afecten el 58% de les dones (enfront del 49% en el cas dels homes); l’agressió física afecta el 54% de les dones (enfront del 41% en el cas dels homes) i l’agressió sexual afecta el 25% de les dones i és inexistent en el cas dels homes.

En la mateixa línia, les xifres de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar mostren que del total de persones allotjades als recursos de l’entitat el 2022, el 22,4% eren joves, dels quals el 46% eren dones o persones amb identitats de gènere no binàries. En canvi, el 2019 només n’eren l’11,3%.

Empobriment generalitzat

L’entitat assenyala que les darreres crisis han provocat un empobriment generalitzat de la ciutadania i uns índexs de precarietat i d’accés a l’habitatge especialment alarmants entre la població jove. “Si a això li sumem altres variables com l’impacte d’esdeveniments traumàtics en la infància o adolescència, el racisme, els estigmes, possibles problemes de salut física, de salut mental, tenim el context adequat perquè cada vegada persones més joves arribin a situacions de carrer”, ha explicat la directora de l’Àrea Social d’ASSÍS i responsable del programa Dones Amb Llar, Elena Sala.

Pel que fa a la durada de la situació, les dones enquestades han estat una mitjana de tres anys en situació de sensellar (un 38% més que l’any anterior i un 50% més que dos anys enrere). “Aquesta realitat respon a una cronificació de les circumstàncies per les quals les dones arriben a situacions de vulnerabilitat: mercat de l’habitatge, llei d’estrangeria, precarietat laboral, etc. que es conjuguen amb un esgotament dels recursos personals de suport dels quals disposen les dones en un context de crisi socioeconòmica permanent en el marc d’una societat patriarcal que les vulnerabilitza” apunta Sala. 

La directora ha dit que aquesta tendència sembla incrementar de manera “preocupant” i ha assenyalat que el nou escenari obliga les entitats a preparar-se per donar una resposta aplicant la perspectiva de gènere.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article