El 37% de les dones ateses al Clínic per haver patit violència sexual tenien lesions físiques

L’hospital alerta d’un augment del 5,6% dels casos d’agressions sexuals respecte a l’any anterior


L’Hospital Clínic de Barcelona ha atès 587 casos d’agressions sexuals a l’Àrea d’Urgències des de principis de l’any 2023 fins a 31 d’octubre. Aquesta dada representa un 5,6% més respecte al mateix període de l’any anterior. En el 37% dels casos s’han detectat lesions físiques, un 17% més que l’any 2022. La Comissió de Violència Masclista i Salut del Clínic també han posat de manifest que el 60% de les dones ateses van ser violades i que el 45,8% de les agressions es van cometre a menors de 25 anys d’edat. El 3,7% de les agressions han estat a persones en situació de sensellarisme, de les quals 15 són dones i set són homes. De les violacions comeses a aquest col·lectiu, set han estat grupals. Segons el Clínic, la meitat les víctimes ja han posat una denúncia o tenen clar que la posaran.

Les últimes dades publicades pel centre alerten que en els casos de víctimes ateses aquest any per haver patit violència sexual hi ha hagut més violència física associada, ja que en un 37% de les dones s’ha registrat lesions físiques i l’any passat van ser un 20%. Pel que fa als casos atesos en els quals hi ha indicadors que hi ha hagut submissió química per part de l’agressor, les dades constaten que en almenys una de cada cinc agressions se sospita d’una agressió sexual facilitada per drogues. 

Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic, ha valorat aquesta situació com a “dramàtica i intolerable”. “En el que portem d’any hem atès 587 persones que han estat víctimes d’una agressió sexual, amb el que a finals de 2023 estarem parlant d’unes 700 persones. I aquestes són les persones que han vingut, però de ben segur que n’hi ha més”, ha alertat. “És dramàtic que any rere any les xifres augmentin i la situació empitjori. Des de l’hospital volem fer una crida global a tota la societat per intervenir i impulsar canvis legislatius i educatius que facin que es reverteixi aquesta tendència”, ha afegit. 

Lluïsa Garcia Esteve, presidenta de la Comissió de Violència Masclista i Salut, ha ressaltat que el Clínic és un centre de referència en l’atenció d’agressions sexuals a majors de 16 anys ateses a urgències a la ciutat de Barcelona i que segueix el model integral d’atenció a la violència sexual, el qual inclou l’assistència urgent i el programa de seguiment de malalties infeccioses i de seguiment de recuperació de seqüeles psíquiques. “La violència emmalalteix i provoca malaltia a curt i llarg termini, en la violència sexual la salut és prioritària”, ha remarcat la doctora. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article