Els joves de Barcelona obtindran ajudes per comprar mobiliari i poder emancipar-se

L’Ajuntament de Barcelona presenta el Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030 amb 190 línies d’actuació


L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que atorgarà ajudes als joves de la ciutat en matèria d’habitatge, educació, treball, salut, cultura, oci, participació i acció comunitària, esports i emergència climàtica. Aquestes s’emmarquen en el Pla d’Adolescència i Joventut 2023-2030, el qual inclou 190 línies d’actuació, 73 de les quals són noves, i disposa d’un pressupost de 85 milions d’euros. La iniciativa també dona continuïtat a accions engegades en l’anterior pla, com ara reservar el 30% de les adjudicacions de lloguer assequible per aquest segment de la població o oferir una tarifa bonificada als centres esportius municipals. El nou pla s’adreça a gairebé mig milió de joves i adolescents d’entre 12 i 25 anys que viuen a Barcelona, que representen el 28,5 % de la població de la ciutat.

Les accions del pla #BCNJove2030 s’han definit a través de diferents processos de participació on aproximadament 850 joves de la ciutat de Barcelona han fet aportacions. Principalment, el Fòrum Jove BCN que es va realitzar durant la segona meitat del 2021, però també el Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent de Barcelona, el Youth Act! i el Procés Participatiu del nou Pla #BCNJove2030. També ha comptat amb la participació d’un centenar de professionals municipals de diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona.

Ajudes per comprar mobles i fomentar el consum ecològic,  entre les principals novetats

En matèria d’educació, l’ajuntament fomentarà l’Escola de Segones Oportunitats, l’FP dual a Barcelona i també preveu desenvolupar el Pla d’acompanyament per a les transicions educatives amb l’objectiu que més joves continuen les seves trajectòries educatives en estudis postobligatoris. També es busca incorporar la pràctica i la creació artística i cultural i científica als projectes educatius i els centres i vincular-los amb els equipaments culturals i científics, fomentant la vocació científica entre les dones joves i incorporant programes STEAM amb perspectiva de gènere.  

Pel que fa a ajudes en habitatge, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que mantindrà la reserva del 30% de les adjudicacions de lloguer assequible i de dret de superfície i el 25% de l’oferta a la borsa d’habitatges de lloguer per a població jove. També s'atorgaran promocions específiques d’habitatge dotacional per joves i se’ls oferiran ajuts per comprar mobiliari o electrodomèstic per tal de fomentar la seva emancipació.  

Quant a salut mental i benestar emocional, el pla comptarà amb un programa d’educació emocional a totes les edats i també inclourà accions per l’abordatge de la soledat no volguda en persones joves. A més, l’ajuntament ha anunciat que ampliarà la cobertura dels serveis d’escolta i atenció psicològica a escala territorial i de franja d’edat i aplicarà accions per a la prevenció del suïcidi. També ha traslladat la voluntat de reduir la problemàtica associada al consum de drogues i addiccions, especialment l’alcohol, el cànnabis i jocs d’apostes. Per fer-ho, desenvoluparà programes de lleure saludable amb activitats socioculturals i esportives, especialment a les zones de la ciutat on viuen els joves amb situacions de vulnerabilitat. També fomentarà els programes de promoció de la salut als centres educatius i els espais joves.  

El Pla d’Adolescència i Joventut també impulsarà accions per tal de promoure opcions d’oci alternatives al de consum i mercantilitzat, com la creació d’una taula d’oci jove que treballarà per la promoció de noves formes d’oci. També s’oferirà formació per a famílies i professionals en eines per a la privacitat de dades i promoció d’un oci segur.  

Pel que fa als canals i òrgans de participació municipal, les accions per garantir l’accés universal a la pràctica esportiva i la tarifa jove als Centres Esportius Municipals fins als 18 anys, es mantindran. A més, se seguiran fent les campanyes per prevenir les violències als entorns esportius i les que se centren en combatre conductes LGTBI-fòbiques. 

Per últim i com a novetat, el pla es dotarà de polítiques específiques en matèria d’emergència climàtica. Promourà actuacions per avançar envers la sobirania alimentària i el consum ecològic, saludable i de proximitat, l’alimentació sostenible, la transició energètica i els residus zero. 

Les actuacions de l’àmbit de Treball es concretaran al Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat, que ja ha iniciat el seu procés de construcció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article