Estudiants universitaris tallen la Diagonal per exigir canvis als protocols contra la violència masclista dels professors

L’SEPC i assemblees de facultats preparen una vaga estudiantil pel 14 de desembre


Desenes d’estudiants universitaris han tallat aquest dimarts 28 de novembre al matí l’avinguda Diagonal de Barcelona per reclamar canvis profunds en els protocols contra la violència masclista d’alguns professors. Ha estat el primer acte preparatori de la vaga que el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha anunciat per al proper 14 de desembre a totes les universitats públiques del país. Segons ells, els protocols no funcionen i en els últims mesos s’ha demostrat que les denúncies de les estudiants triguen molt a provocar efectes reals.

Poc després de les deu del matí, mig centenar d’estudiants han tallat el trànsit en els dos sentits de circulació, així com les vies del Tramvia, davant de la Facultat de Química de la UB. Ho han fet amb torxes de fum, pancartes i crits contra el masclisme a la universitat, el patriarcat i la suposada connivència dels rectorats amb els professors que han abusat de la seva posició. El tall ha provocat la indignació de diversos conductors i llargues cues d’entrada i sortida per Barcelona. La Guàrdia Urbana ha fet desviaments de trànsit i els Mossos d’Esquadra han dialogat amb les organitzadores per deixar la via lliure al voltant de les onze del matí.

L’SEPC i la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitàries (CAI) han fet una crida a la vaga per condemnar “els nombrosos casos d’assetjament psicològic, físic, sexual i laboral per part de professors cap a alumnes", que perpetua, segons asseguren, “una violència que no és aïllada, sinó estructural”.

Segons la portaveu del SEPC, Júlia Portet, en els darrers mesos han sortit a la llum diferents casos d’assetjament en centres universitaris, que conformen una violència que, "juntament amb un sistema impregnat de lògiques patriarcals, dona peu a reproduir el mateix sistema fora les aules”, ha denunciat. El sindicat lamenta que això passi en un “agent socialitzador tan important” com són les aules, i per això han fet una crida a la mobilització.

Portet i la portaveu de la CAI, Sofia Ginesta, han opinat que els canvis en els protocols els últims temps han estat “pedaços insuficients”, i demanen que la càrrega de la prova i la pressió no recaigui només en les víctimes. També han demanat més celeritat a l’hora d’expulsar professors després de ser denunciats.

Des del SEPC denuncien que a les universitats catalanes existeixen nombrosos casos de professors que “s’aprofiten d’un rol de poder preexistent envers les alumnes –tant d’edat, com de gènere, com pel fet de ser docents– per abusar del seu poder”, afirmen. Critiquen que les institucions no estan actuant front aquesta realitat i que els protocols contra la violència masclista no s’apliquen ni són eficaços ni efectius.

Detallen que molt sovint les víctimes no s’atreveixen a denunciar per por a patir la revictimització i dificultats en el procés que això sovint comporta i viuen situacions d’incomoditat i angoixa que repercuteix en els seus estudis. “Són processos llargs i dolorosos que no acaben amb resolucions condemnatòries fermes i que converteixen les aules en espais poc segurs”, denuncia el SEPC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article