Aragonès anuncia que el pressupost d’Educació creixerà més que la resta de departaments

Entre altres, es preveu augmentar l’aportació d’I2 en 200 euros per infant als ajuntaments


El pressupost del departament d’Educació creixerà per sobre la mitjana de la resta d’àrees, amb els comptes del 2024. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control d’aquest dimecres a la tarda al Parlament.

El Govern confia en tirar endavant els comptes de l’any que ve, i afirma que Educació és una de les “prioritats”. Els futurs comptes també permetrien un creixement “important” de la despesa, tot i que no tant com els comptes actuals. Aragonès també ha comunicat que convocarà els grups del Parlament per abordar els “resultats dolents” de PISA, buscar “consens i estabilitat”, i impulsar “canvis valents” en l’educació.

Aragonès ha insistit que els partits han de ser “exigents” amb el Govern, i ha afirmat que assumeix “tota la responsabilitat” de l’informe PISA: “Però volem fer-ho conjuntament, no per diluir la responsabilitat política sinó perquè els resultats seran millors, més estables i consolidats al temps”. El president ha instat els grups a fer “política educativa” en comptes de “partidisme”.

Per la seva banda, durant la sessió, Anna Simó ha anunciat que la Generalitat preveu augmentar l’aportació d’I2 en 200 euros per infant als ajuntaments per seguir apostant per la gratuïtat d’aquest curs en les escoles bressol públiques, sempre i quan s’aprovi el pressupost de l’any vinent.

La consellera d’Educació ha explicat que divendres vinent el departament es reunirà amb la comissió de seguiment de la gratuïtat d’I2 per fer aquesta proposta. També ha avançat que el departament garantirà un segon monitor del servei de menjador en les escoles rurals que no el tinguin assignat perquè no arriben al ràtio d’alumnes suficient.

L’objectiu de les dues iniciatives, segons Simó, és que contribueixin a “consolidar” la gratuïtat per a les famílies i, alhora, poder acompanyar els ajuntaments “que ho estan passant malament” i als quals “els costa de fer front a unes despeses que molts d’ells acaben assumint”.

Pel que fa a l’I2 es planteja incrementar el mòdul que es paga a les corporacions locals per cada plaça d’aquest nivell educatiu a les escoles bressol de titularitat municipal, d’ençà de l’acord signat l’abril del 2022, que deriva en la gratuïtat per a les famílies, perquè el Departament n’assumeix el cost.

La proposta consistirà a augmentar el mòdul de les famílies que paga la Generalitat al món local en 200 euros. Educació afirma que aquest increment també s’aplicaria a l’aportació que fa el Govern a la pròxima convocatòria de finançament de les places de llars d’infants privades, a partir del 2024, si hi ha nous pressupostos de la Generalitat.

En el cas dels monitors al servei de menjador, el Departament també proposarà que n’hi hagi com a mínim dos a les escoles rurals que, per ràtio d’alumnes, en tenen un. Educació afirma que la mesura contribuiria a millorar la prestació del servei, perquè implicaria una reducció de la ràtio d’alumnes per monitor. Fins al curs passat, el Departament aplicava aquesta política només a les escoles rurals amb primer cicle d’educació infantil, mentre que ara proposa fer-ho a totes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article