Entitats socials insten Salut a fer un pas enrere i mantenir l’atenció pediàtrica als CAP de barri

Sostenen que l’atenció centralitzada en grans nuclis no garanteix un servei de qualitat a les famílies


Una desena d’entitats socials han demanat al conseller de Salut, Manel Balcells, que faci un pas enrere i mantingui l’atenció pediàtrica als CAP de barri, un dia després que Salut hagi anunciat un nou model d’atenció pediàtrica, en el qual es concentrarà l’atenció d’aquesta especialitat a 79 CAP. 

Sostenen que l’atenció centralitzada en grans nuclis no garanteix un servei de qualitat a les famílies, que en alguns casos s’hauran de desplaçar fora del municipi on viuen. També denuncien que els professionals perdran contacte directe amb el territori i l’entorn dels infants.

“La proximitat és un dels pilars de l’atenció primària juntament amb el coneixement de l’infant, de la família i de la comunitat on viu. Amb aquest allunyament es perd l’atenció primària de qualitat”, ha explicat Maria del Mar Serrano, portaveu de Recuperem Pediatria al Turó, que ha indicat que el canvi de model afectarà especialment les famílies vulnerables que no disposen de vehicle o que viuen en punts mal connectats amb el transport públic. Serrano ha subratllat que aquest nou model suposa un pas més en el “desmantellament” del sistema sanitari públic i, en especial, de l’atenció primària.

A través d’un manifest conjunt, les entitats han exigit al Govern que garanteixi que tot infant rebi al CAP del seu barri atenció sanitària pels problemes més freqüents i de caràcter urgent, així com activitats preventives i de promoció de la salut. A més, han demanat que tots els nens tinguin un metge i una infermera de referència en el seu CAP, malgrat que aquests no siguin especialistes en Pediatria, i que es garanteixi un professional en aquest camp quan el problema de salut ho requereixi.

En la mateixa línia i a través d’un comunicat, CCOO ha fet palès el desacord del sindicat amb el nou model d’atenció pediàtrica a la primària. L’organització afirma que la iniciativa “oblida” el dret d’accessibilitat al sistema públic de salut i alerta que algunes famílies es veuran obligades a desplaçar-se distàncies “considerables” per rebre l’atenció del pediatre de referència. També insten el departament a replantejar-se la manca de professionals especialitzats en pediatria i avisen que no admetran una mobilitat forçosa de les infermeres fins ara ubicades als CAP.

“Desmantellament” de la sanitat pública

Les entitats sostenen que el nou model afavoreix el “desmantellament” de la sanitat pública. “S’està centralitzant perquè no hi ha professionals, i no n’hi ha perquè són precaris”, ha assenyalat Serrano, que ha alertat que quan la sanitat pública “empitjora”, les mútues privades “guanyen” perquè la ciutadania vol continuar tenint els mateixos serveis. A banda, la portaveu ha afirmat que cada vegada hi ha més unitats privatitzades dins els hospitals.

Gladis Ochoa, de la plataforma Recuperem Pediatria al Turó, ha expressat que les entitats socials es mobilitzaran per aturar el canvi de model i ha demanat a la ciutadania que s’adhereixi a les reclamacions. “No pararem fins a recuperar l’atenció primària de qualitat que requereixen els nostres fills i filles”, ha sentenciat.

El nou model d’atenció pediàtrica està en marxa en 25 punts

El nou model d’atenció pediàtrica ja està en funcionament en 25 ETAPs. A la ciutat de Barcelona ja n’hi ha 10 en marxa; i a l’àrea metropolitana nord i sud n’hi ha sis més, tres a cada regió. També n’hi ha tres al Penedès, dos a Tarragona, i un a Girona, Lleida, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article