Metges de Catalunya avisa que el nou model d’atenció pediàtrica “no garanteix la captació de més especialistes”

El sindicat critica que la nova organització “afegirà tensions” pels desplaçaments que hauran de fer les famílies


El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha avisat que el nou model d’atenció pediàtrica del Govern “no garanteix la captació de més especialistes” i tampoc “soluciona la sobrecàrrega assistencial ni els problemes de conciliació” dels professionals. Així ho ha reivindicat l’entitat en un comunicat, des d’on han instat la conselleria a “resoldre les incògnites pendents”, com “definir on s’ubicaran els nous equips territorials d’atenció primària” (ETAP). Segons el sindicat, aquesta mesura “afegirà noves tensions a les consultes”, sobretot pels desplaçaments territorials que hauran de fer moltes famílies. Així, defensen que “l’èxit” dels ETAP dependrà “dels recursos que s’hi destinin” i de “la millora de les condicions de treball” dels pediatres.

El sindicat ha assegurat que la creació dels ETAP “pot ser ben rebuda pels professionals”, ja que agrupar especialistes en un mateix centre “podria facilitar la coordinació i el suport entre professionals, millorar l’accés a la formació i promocionar més projectes de recerca”. De la mateixa manera, asseguren que es podrà oferir “una consulta especialitzada, ben dotada i amb capacitat resolutiva” i que això “evitarà moltes derivacions als especialistes hospitalaris”.

Ara bé, el sindicat alerta que Salut “és excessivament optimista” dient que els ETAP comptaran majoritàriament amb facultatius especialistes en pediatria. De fet, asseguren que “entre el 35% i el 40%” dels professionals que presten assistència a la població infantil no són pediatres, sinó metges de família. “Aquesta proporció difícilment es podrà corregir amb la nova estructura organitzativa”, han avisat en el mateix comunicat.

Per això, reclamen “millorar les condicions retributives i de conciliació familiar” dels pediatres, perquè els ETAP “siguin atractius tant en l’àmbit clínic com laboral” i que el nou model d’atenció pugui arribar a ser “realment competitiu” amb les alternatives laborals hospitalàries i d’assegurança privada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article