Campuzano reclama a l’Estat que la Generalitat pugui participar en la governança del flux migratori

El conseller demana més recursos per a l’acollida de joves migrants i qualifica l’aportació actual d’“insignificant”


El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha reclamat a l’Estat que la Generalitat pugui participar en la governança del flux migratori. “La Generalitat té una gran responsabilitat en l’acollida dels joves migrants i ha de poder participar en la gestió”, ha dit.

Campuzano ha fet aquestes declaracions després que aquest dijous s’hagi celebrat a Madrid la conferència sectorial d’immigració amb la nova ministra del ram, Elma Saiz. El conseller ha valorat “el to i l’actitud” de Saiz i ha posat de relleu la creació d’un grup de treball específic sobre la situació. “Ara cal que no sigui només un fet puntual”. El conseller també ha demanat més recursos econòmics per a l’acollida de joves i ha qualificat l’aportació actual d’“insignificant”.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha defensat que Catalunya està fent un esforç “molt rellevant” en l’acollida de persones nouvingudes. Segons el conseller, la Generalitat no vol ser només un actor “responsable” en les polítiques d’acollida i integració sinó que volen “poder participar en la governança d’aquest flux migratori”. “L’Estat està acostumat en els darrers anys a gestionar de manera unilateral aquests fluxos i no ha comptat amb la Generalitat”, ha lamentat el conseller. “Això ha de canviar de manera molt contundent”, ha afegit.

Carles Campuzano ha posat de manifest que la Generalitat també ha de rebre els recursos “suficients i adequats” per poder atendre aquestes persones. Aquest 2023 s’hauran rebut aproximadament uns dos milions d’euros, una xifra que pel conseller és “insignificant”. “El pressupost que ha d’aportar la Generalitat és molt important”, ha puntualitzat. “Si volem atendre bé aquests nois que venen a guanyar-se la vida, cal ser capaços de facilitar el seu procés d’integració a la societat catalana i necessitem que l’Estat ens acompanyi”, ha afegit Campuzano.

El conseller ha explicat que els joves migrants no s’atenen només fins als 18 anys, “que és l’obligació legal”, sinó que se’ls continua acompanyant més enllà de la majoria d’edat perquè s’emancipin, trobin feina i puguin contribuir a la creació de riquesa del conjunt del país. “Però l’Estat no pot deixar-nos sols”, ha reblat.

Per Campuzano, l’Estat hauria de finançar la totalitat de la política d’acollida. A més, el conseller ha posat de manifest la contradicció que suposa l’arribada d’un nombre de persones que es pacta en el marc de la crisi de refugiats i l’acollida real que s’acaba fent. En el cas concret de l’any 2023, Catalunya havia de rebre 33 persones, i n’acabaran arribant més de 2.000. “Ens financen pels 33, però necessitem que ens financin pels 2.000 que rebem”, ha afegit. Fins aquest novembre, han arribat a Catalunya 2.013 adolescents i joves migrats sols.

Nou grup de treball per abordar l’atenció dels joves migrats sols

A la Conferència Sectorial de Migracions que s’ha celebrat aquest dijous a Madrid presidida per la ministra de Migracions, Elma Saiz, hi ha assistit presencialment per part de la Generalitat la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls. En el marc de la trobada, s’ha acordat crear un grup de treball tècnic per intercanviar informació, i s’ha acordat que el Ministeri d’Infància i Joventut lideri la creació d’un altre grup de treball per abordar específicament l’atenció dels menors d’edat no acompanyats.

Aqueseta mesura va ser una de les reclames del Departament de Drets Socials en l’anterior conferència sectorial. “Valorem el to i l’actitud i que una proposta que fa temps que ve plantejant la Generalitat, que és la creació d’un grup de treball específicament sobre la situació dels joves migrants sols, es creï”, ha considerat el conseller de Drets Socials. La propera conferència sectorial serà el proper mes de març i a partir d’ara tindrà un caràcter bianual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article