El límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a 140 municipis de Catalunya al febrer

El Sindicat de Llogateres diu que la limitació “arriba molt tard” i tem que el nou índex “tingui forats”


La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat aquest dijous que la contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya durant el mes de febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que han pactat acabar en les setmanes vinents la feina per aprovar i publicar l’índex de preus de referència dels lloguers que s’ha d’aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori. “És una molt bona notícia”, ha dit Capella, que ha celebrat haver pogut “desencallar” la publicació d’aquest índex, imprescindible per “fer efectiva” la contenció de rendes.

 

“El mes de febrer entrarà en vigor a contenció de rendes a Catalunya”, ha destacat la consellera. En un comunicat, el ministeri d’Habitatge també ha informat que té previst publicar “durant el mes de febrer” l’Índex de Preus de Referència del Lloguer. Tal com ha detallat Capella, la nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l’amo del pis és un petit propietari o un gran tenidor.

Per a Capella, l’acord era “esperat” i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez, tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara. Des del ministeri recorden el seu esforç inversor a Catalunya en matèria d’habitatge i recorden que el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ha transferit a la Generalitat 298 milions d’euros per a la rehabilitació i regeneració de barris que se sumen als 126 milions d’euros per a la promoció d’habitatge de lloguer social a edificis energèticament eficients.

El passat mes de juny el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l’habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones, on resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l’àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d’altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d’altres.

Segons la nova norma, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d’ús residencial), el preu del lloguer tampoc podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

Una regulació que “arriba molt tard”, segons el Sindicat de Llogateres

El Sindicat de Llogateres creu que la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya “arriba molt tard”. “Sembla que entrarà en vigor al febrer, però tampoc ho volem donar per fet”, ha dit la portaveu del sindicat, Carme Arcarazo, que ha recordat que la llei de l’habitatge es va aprovar fa vuit mesos. L’entitat ha remarcat que evita “celebrar res” fins que vegi “els detalls i la lletra petita” de l’acord, i ha qüestionat el nou índex que publicarà l’executiu de l’Estat. “Pot ser que tingui forats i que no acabi fent baixar els lloguers tant com seria just”, ha dit Arcarazo.

“Cada mes que la regulació no entra en vigor són desnonaments, pujades dels lloguers, famílies que tenen menys diners i més diners a l’especulació”, ha opinat la portaveu. Arcarazo ha assegurat que a Barcelona la població dedica la meitat del que guanya a pagar el lloguer i per aquest motiu ha qualificat de “crucial” que la regulació es comenci a aplicar. “Fa vuit mesos que esperem”, ha ressaltat. “Aquest bloqueig administratiu ha tingut més a veure amb donar oxigen a la patronal immobiliària”, ha criticat.

Un dels elements que més ha qüestionat el Sindicat de Llogateres ha estat el nou índex de preus de referència dels lloguers que ha de publicar el ministeri d’Habitatge per tal de poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats pel departament de Territori. L’entitat ha remarcat que cal que aquest indicador “contempli els preus reals” i no pas els preus “de la bombolla dels últims anys”. “Cal punxar la bombolla, perquè estem en un moment en què els llogaters viuen escanyats”, ha apuntat la portaveu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article