Infermeres de Catalunya manté la vaga fins que Salut implementi millores a l’espera de la requalificació del Ministeri

El sindicat reclama un complement salarial en tant no arriba l’A1 i es manifestarà aquest dissabte a Barcelona


Infermeres de Catalunya valora l’esforç del Departament de Salut però manté la vaga que va iniciar ara fa un mes fins que el Govern implementi millores a l’espera de la requalificació professional que depèn del Ministeri de Sanitat.

“Per a nosaltres hi ha línies vermelles i demanem novament que hi hagi el compromís del Govern per engegar tot allò que estigui al seu abast mentrestant arriba aquesta requalificació a la categoria A1 des del Ministeri de Sanidad, ja que portem molts anys amb aquesta situació i ja no podem més”, assegura el sindicat en un comunicat, on torna a demanar un complement salarial als pressupostos que remuneri aquesta homologació al nivell A1 en tant no arriba la reclassificació formal.

L’organització veu possible aquesta requalificació “gràcies a la vaga i a la unió de tot el col·lectiu”. “La Conselleria de Salut s’ha vist forçada a prioritzar aquesta reclamació davant del Govern central i a treballar-hi intensament”, conclouen. “Deixem clar que fins que no es pugui donar sortida a aquestes demandes les infermeres seguirem de vaga, seguirem fortes, unides als carrers i, per descomptat, als centres!”, insisteixen.

En aquest sentit, Infermeres de Catalunya explica que està pendent de fer balanç en assemblea de les millores que s’han consensuat fins ara, per tal de determinar les properes passes a seguir. De moment manté la vaga, i aquest dissabte convoca una nova manifestació a l’avinguda Diagonal amb Passeig de Gràcia, sota el lema ‘Un govern que no inverteix en les seves infermeres és un govern que les condemna a l’exili’.

Infermeres de Catalunya s’ha reunit en diverses ocasions amb membres del departament i de l’ICS en reunions de caire mediador a través del Departament de Treball. La setmana passada es va trobar amb el conseller Manel Balcells, que els va exposar que s’està treballant en un pla de transformació del sistema sanitari, que compta amb una reorganització dels diferents rols professionals i en què es contempla el paper fonamental de les infermeres i llevadores. Els va oferir, apunta Infermeres de Catalunya, formar part d’una taula tècnica que ha de treballar un pla de millora de la professió infermera al sistema de salut de Catalunya. El 2 de febrer, Balcells es reuneix amb la ministra i abordarà la requalificació dels professionals sanitaris.

Aquest dimecres s’ha produït una nova reunió de mediació on s’han pogut redefinir, diuen, alguns dels punts consensuats en l’anterior trobada, però que “encara no ofereixen prou garanties per poder desconvocar la vaga”.

Què han aconseguit les infermeres?

Per ara, el sindicat ha assegurat que ha consensuat amb Salut reconèixer les infermeres com a figures vàlides com a caps de torn i de guàrdia; garantir el dret en la desconnexió digital amb la creació d’un codi de desconnexió digital durant el 2024, i estudiar les necessitats reals de la flota de vehicles del territori i augmentar-la en base a aquesta avaluació durant el primer semestre de 2024 (àmbit ICS) per poder garantir la cartera de serveis de l’atenció domiciliària a l’atenció primària, donant també la instrucció en l’àmbit del Siscat perquè es dugui a terme aquest estudi.

També ha situat altres punts que es treballarien en la comissió tècnica de seguiment del pla d’acció de la professió infermera durant aquest 2024, com ara el compromís de canviar la terminologia obsoleta de DUI o DSI per ‘infermera’ en tots els documents i aplicacions que depenen del Departament de Salut; estudiar les càrregues de treball de les infermeres i llevadores tant en l’atenció primària com a l’hospital per poder calcular el contingent i les ràtios de pacients, i definir la població diana de les llevadores; una Gestió Infermera de la Demanda (GID) segura: garantir una formació continuada certificada i de qualitat en plans de cures estandarditzats (teòrica i pràctica); definir les descripcions de llocs de treball: funcions, tasques i reconeixement, i treballar en el marc normatiu i de regulació de les cases de naixement.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article