Infermeres de Catalunya recull signatures per traslladar les seves reivindicacions al Parlament

Milers de persones surten altre cop al carrer per reclamar millores un mes després de l’inici de la vaga indefinida


Infermeres de Catalunya ha engegat aquest diumenge una campanya de recollida de signatures en línia per sumar adhesions a una petició dirigida als diputats del Parlament, en la qual s’insta el Govern a atendre les seves demandes. El document demana a l’executiu que classifiqui les infermeres al grup professional A1, que destini una partida dels pressupostos 2024 per reconèixer econòmicament aquesta nova classificació com a facultatives, i que reconegui les especialitats infermeres amb el nivell salarial corresponent. L’acció arriba després d’un mes de vaga indefinida iniciada per aconseguir totes aquestes millores laborals. Les signatures recollides es presentaran al Parlament durant aquesta negociació dels pressupostos 2024.

A més, la iniciativa s’ha engegat l’endemà de la manifestació que aquest dissabte va reunir unes 6.000 infermeres, familiars i amics al centre de Barcelona (3.500 segons la Guàrdia Urbana), que van recórrer diversos carrers amb parada final a l’Estació de França, símbol escollit per a “l’exili” al qual es veuen “condemnades” les professionals.

El col·lectiu inicia ara aquesta nova acció “per posar fi a la violència institucional contra les infermeres”, mentre el Comitè de Vaga continua amb les negociacions amb el Departament de Salut. En aquest sentit, Infermeres de Catalunya creu que Salut “ha fet passos” per apropar posicions tot i que “no són suficients encara”.

Els representants de les infermeres demanaran una nova reunió amb el conseller Manel Balcells aquesta setmana, així com amb el president del Govern, Pere Aragonès, i la ministra de Sanitat, Mónica García.

També han anunciat que la vaga continua i que pròximament s’anunciaran noves accions. I és que tant loa mobilització del dissabte com la campanya engegada aquest diumenge se sumen a diverses altres accions, concentracions i protestes dutes a terme en el darrer mes. A inicis d’aquesta setmana, per exemple, mig miler de persones van manifestar-se en la primera trobada als carrers després de les festes de Nadal i l’endemà van entregar més de 500 cartes al Departament de Salut amb les seves reivindicacions.

Reivindicacions

En un comunicat aquest divendres, el sindicat ja va advertir que tot i “l’esforç” del Departament de Salut mantindria la vaga fins que el Govern implementi millores a l’espera de la requalificació professional que depèn del Ministeri de Sanitat.

I és que una de les principals reivindicacions és el reconeixement professional i econòmic de l’A1, ja que a hores d’ara les infermeres es troben en la categoria professional A2, tot i que des de fa anys són graduades. La reclassificació formal, però, depèn del Ministeri. Per això, en tant no arriba aquesta, les infermeres demanen al Govern un complement salarial als pressupostos que remuneri aquesta homologació al nivell A1. D’acord amb el calendari previst, el 2 de febrer el conseller de Salut Manel Balcells es reunirà amb la ministra, amb qui abordarà la requalificació professional.

Altres demandes de les treballadores en vaga són el reconeixement de les especialitats “en condicions” —el tercer conveni de l’ICS crea complements per reconèixer les especialistes amb títol reconegut i les especialitzades via màster o expertesa, però no és suficient per als convocants de la vaga—, així com no haver d’utilitzar el vehicle propi per a les tasques d’infermeres.

Per ara, el sindicat ha assegurat que ha consensuat amb Salut reconèixer les infermeres com a figures vàlides com a caps de torn i de guàrdia; garantir el dret en la desconnexió digital amb la creació d’un codi de desconnexió digital durant el 2024, i estudiar les necessitats reals de la flota de vehicles del territori i augmentar-la d’acord amb aquesta avaluació durant el primer semestre de 2024 (àmbit ICS) per poder garantir la cartera de serveis de l’atenció domiciliària a l’atenció primària, donant també la instrucció en l’àmbit del Siscat perquè es dugui a terme aquest estudi.

La vaga indefinida convocada per Infermeres de Catalunya afecta els professionals de l’ICS i de centres concertats del Siscat, és a dir del sistema sanitari d’ús públic. Els afecta ja siguin personal estatutari, laboral, funcionari o personal en formació especialitzada (IIR).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article