Les infermeres tornen a sortir al carrer després de Nadal: “Un dia més volem fer sentir la nostra veu”

La manifestació recorre el centre de Barcelona en el marc de la vaga indefinida convocada per Infermeres de Catalunya


Mig miler d’infermeres —450 segons la Guàrdia Urbana— s’han manifestat aquest dilluns al matí pel centre de Barcelona per reivindicar millores professionals, en el marc de la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya, que va començar el 12 de desembre. La mobilització ha arrencat des de dos punts diferents: una columna de manifestants ha sortit des de plaça Universitat i una altra ho ha fet des de plaça Tetuan. Cap a les 11 h, ambdues columnes han confluït a Gran Via amb Pau Claris, i la previsió és que arribin fins a plaça Sant Jaume. “Tenim ganes de seguir reivindicant la necessitat de millores a la professió i un dia més volem fer sentir la nostra veu”, ha afirmat Laia Marsal, vicepresidenta del sindicat, a l’inici de la manifestació.

Durant la mobilització, s’han sentit crits com “Prou, prou, prou, les infermeres diem prou”, “Boti, boti, boti, Balcells qui no boti” o “Vaga, vaga, vaga, si el sistema no paga”. En arribar a la plaça de Sant Jaume, també han entonat “Més bates i menys corbates”, “Balcells, dimissió” i “Pere Aragonès, de quina mútua ets”, així com “A1, A1, A1”, en una mena d’udol amb referència a una de les principals reivindicacions del col·lectiu: que les infermeres siguin reconegudes en aquesta categoria professional i no en l’A2, que és on es troben ara tot i que des de fa anys són graduades.

Les infermeres que han sortit de plaça d’Universitat han fet una seguda durant uns minuts quan han passat per davant de la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS), a Gran Via. L’ICS és la gran empresa pública que gestiona la majoria dels centres d’atenció primària (CAP) i vuit hospitals a Catalunya. El nou conveni laboral de l’ICS signat fa unes setmanes va ser “la gota que ha fet vessar el got” per portar el sindicat a la vaga, en considerar que no reconeix les infermeres, segons han explicat en diverses ocasions.

En declaracions als mitjans abans de començar la manifestació, Marsal ha expressat que les infermeres “s’han empoderat” en les mobilitzacions de l’últim mes i ha recordat que demanen “eines per poder oferir la millor qualitat” als pacients; “treballar amb seguretat” i el “reconeixement” de les responsabilitats que tenen les professionals.

Entre les reivindicacions del sindicat, que la setmana passada va traslladar directament al conseller de Salut, Manel Balcells, en una reunió, hi ha el reconeixement professional i econòmic de l’A1. La reclassificació professional depèn de l’Estat i la conselleria ha traslladat aquesta petició, però el sindicat li demana un complement salarial equivalent.

Marsal ha afegit que altres demandes són el reconeixement de les especialitats “en condicions” —el tercer conveni de l’ICS crea complements per reconèixer les especialistes amb títol reconegut i les especialitzades via màster o expertesa, però no és suficient per als convocants de la vaga—, així com no haver d’utilitzar el vehicle propi per a les tasques d’infermeres.

El sindicat també adverteix de la “sobrecàrrega sistèmica” i del “menyspreu” cap a les infermeres, que són vistes com la “mà d’obra barata i qualificada del sistema”. “Any rere any hem assumit més tasques i responsabilitats que no s’han vist reflectides a nivell econòmic ni per part de les administracions a l’hora de reconèixer aquestes tasques”, ha afirmat.

També ha parlat d’aquest “menyspreu” Inés Falder, infermera de primària i una de les participants en la manifestació: “No hem vist millores havent passat una pandèmia, havent assumit més pacients. Tenim una situació legal una mica inestable. Volem treballar per als pacients en condicions i una feina més digna”. Falder ha explicat que després d’un mes de vaga en noten el “desgast” i ha indicat que en moltes ocasions els serveis mínims impliquen “tota la plantilla de la planta de l’hospital o molts professionals de la primària”. “Però les que podem sortir, aquí estem”, ha remarcat.

Breu reunió a la Generalitat

Un cop a Sant Jaume, representants del sindicat han entrat al Palau de la Generalitat, on els ha rebut el secretari de Govern. A la sortida, la presidenta del sindicat, Núria Guirado, ha explicat que el secretari els ha dit que en recullen les reivindicacions. El sindicat es troba pendent d’una taula tècnica i una reunió de mediació per intentar arribar a “acords tangibles” que permetin una sortida a la vaga, ha assenyalat Guirado. Infermeres de Catalunya ha convocat una nova mobilització aquest dimarts, una concentració davant el Departament de Salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article