Teràpia amb gossos per millorar el benestar de persones grans i infants amb autisme

Els terapeutes del Consorci Sanitari de Terrassa constaten canvis cognitius, físics i emocionals en els participants 


El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha posat en marxa una teràpia pionera amb gossos per millorar el benestar de les persones grans amb deteriorament avançat i d’infants amb trastorns de l’espectre autista.

La iniciativa, presentada aquest dimecres però en aplicació des del setembre, treballa els vincles entre els avis i els petits a través d’activitats amb els animals. Així es vol millorar la comunicació i la conducta de dos col·lectius molt sensibles en les relacions interpersonals.

Els terapeutes asseguren que han constatat canvis cognitius, físics i emocionals entre els assistents. La iniciativa s’ha posat en marxa a la Llar Residencial Sant Llàtzer amb alumnat de l’escola Bisbat d’Ègara i la col·laboració de la Fundación Manuel Lao.

Des de la Llar Residencial Sant Llàtzer apunten que el projecte es va començar a gestar fa sis anys per tal d’implantar noves teràpies sense intervenció farmacològica. La iniciativa va quedar aturada per l’esclat de la pandèmia, un període que, precisament, va evidenciar la importància que tenien les relacions socials per a les persones grans.

En aquest sentit, quan els impulsors van reprendre la proposta, van decidir incloure els infants amb TEA, Asperger o trastorns de la comunicació social “perquè tenen un perfil similar als avis en aspectes com la comunicació o els trastorns de conducta”, apunta l’educadora Mercè Ramoneda.

La terapeuta Míriam Sánchez ressalta que el programa es basa en els vincles que s’estableixen amb els gossos, i no en l’animal en si. “És un vincle que no necessàriament ha de ser emocional, sinó que pot sorgir de compartir experiències noves i descobrir entorns i persones diferents”, afegeix.

En els tres mesos de funcionament de la teràpia, els terapeutes de la Llar Residencial han constatat millores comunicatives en els avis. En el cas dels infants, els educadors han detectat un progrés en l’atenció i l’expressivitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article