Lliurats els premis que fomenten la recerca a l’Atenció Primària de Lleida

Tretze professionals han rebut els ajuts, valorats en 50.000 euros i aportats per la Diputació de Lleida


Tretze professionals de l’Atenció Primària de Lleida han rebut aquest dimecres ajuts valorats en 50.000 euros per poder investigar aspectes relacionats amb la salut dels pacients que atenen. Es tracta de la segona convocatòria d’ajuts a projectes de recerca en Atenció Primària (PICARD), els fons dels quals són aportats per la Diputació de Lleida, mentre que la Unitat de Suport a la Recerca de l’Institut Català de la Salut a Lleida i l’Institut d’Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol s’encarreguen de la seva organització i del seguiment dels projectes que han resultat finançats.

Concretament, en la modalitat de ‘Projecte’ s’ha finançat amb 4.000 euros cadascun, vuit estudis que aborden diferents temàtiques com la planificació d’estratègies d’intervenció primerenca en autoestima i imatge corporal; avaluació dels hàbits d’activitat física de pacients MPOC; o la caracterització terapèutica de la diabetis tipus 2, entre altres.

D’altra banda, també s’han atorgat sis beques de 3.000 euros cadascuna en la modalitat ‘Pre-Doc’ per investigacions sobre la prevalença de l’hipotiroïdisme en embarassades de la regió de Lleida; avaluació de la dificultat sexual femenina en Atenció Primària, o un estudi sobre l’eficàcia de la teràpia assistida amb gossos en població infantil durant l’extracció sanguínia o dental, entre altres.

José María Palacín, coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de la Direcció d’Atenció Primària Lleida, ha valorat de forma molt positiva la segona convocatòria dels Ajuts PICARD i ha afirmat que l’objectiu dels ajuts és “fomentar la realització de projectes de recerca i donar suport a la visualització dels resultats, amb la intenció de millorar la qualitat de la investigació en l’àmbit de l’Atenció Primària”.

Per la seva banda, Anna Berenguera, adjunta de direcció de l’Àrea científica de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol, ha agraït “la sensibilitat de la Diputació per patrocinar uns premis de recerca en Atenció Primària, cosa que aporta una translació pràctica dels resultats a la població del territori des del primer nivell assistencial”.

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha destacat que “a diferència de les investigacions científiques més àmplies i genèriques, en el cas de l’atenció primària, aquestes recerques les porten a la pràctica els propis professionals clínics”. En aquest sentit, ha remarcat la importància que siguin “comitès científics externs a la Diputació els que valoren els projectes per la seva qualitat, que encaixen amb les grans línies de recerca en Salut que promou la Diputació de Lleida, més fonamentada en la proximitat a la ciutadania. D’aquí la importància de promoure l’atenció primària, la primera baula del sistema de salut pública”, ha expressat Talarn.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article